Διεθνή

Γιοακίμ Νάγκελ: «Είναι πολύ νωρίς για μένα να σκεφτώ μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων»

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ

Το γεράκι της Bundesbank για τα επιτόκια του ευρώ ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο - Δεν βλέπει κίνδυνο ύφεσης για τη Γερμανία

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι ο πληθωρισμός είναι αρκετά υπό έλεγχο για να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων, με την απόφασή του να εξαρτάται από πρόσθετα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πολύ νωρίς για μένα να σκεφτώ μια παύση», είπε ο επικεφαλής της Bundesbank στο Bloomberg TV, προσθέτοντας ότι θα περιμένει επιπλέον στοιχεία πριν λάβει μια απόφαση. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι γύρω στο 5%. Άρα αυτό είναι πολύ υψηλό. Στόχος μας είναι το 2%. Οπότε υπάρχει δρόμος».

Ενώ η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, ο βασικός πληθωρισμός παραμένει σταθερός και η αγορά εργασίας είναι «πραγματικά πολύ καλή», είπε.

Τα σχόλια έρχονται πριν από μια συνάντηση στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου η ΕΚΤ πρόκειται να αποφασίσει μεταξύ της παύσης της ανόδου των επιτοκίων ή της παράτασης των διαδοχικών αυξήσεων. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για ένατη φορά μέσα σε περίπου ένα χρόνο, επιδιώκοντας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης των 20 εθνών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι 425 μονάδες βάσης των αυξήσεων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Γερμανική Οικονομία

Ο Νάγκελ είπε ότι δεν αναμένει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να πέσει σε ύφεση, επικαλούμενος καλύτερες προοπτικές για το επόμενο έτος παρά το αδύναμο τρίτο τρίμηνο.

«Ακούω πολλά λόγια για τη Γερμανία, τον “άρρωστο” της Ευρώπης. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει», είπε ο Νάγκελ, αναφέροντας τη σταθερή ιδιωτική κατανάλωση και τους υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους. «Είμαι ακόμα αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια ήπια προσγείωση».

Εν τω μεταξύ, ο Πορτογάλος ομόλογός του Νάγκελ, Μάριο Σεντένο, προέτρεψε τους αξιωματούχους να είναι προσεκτικοί για την επόμενη κίνηση πολιτικής, λέγοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην περιοχή.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες για το πού κατευθύνονται τα επιτόκια όταν θα δώσει μια ομιλία στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν αυξήσει το κόστος δανεισμού στις 14 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να το κάνει τους επόμενους μήνες. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα εξαρτώνται πολύ από τα δεδομένα και θα συνεχίσουν να «αναζητούν στοιχεία» στα οικονομικά δεδομένα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu