Πρόσωπα

Γιώργος Αλεξανδρίδης: Πέθανε σε ηλικία 93 ετών το δεξί χέρι του Βαρδή Βαρδινογιάννη

Υπήρξε μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Motor Oil από συστάσεως της εταιρείας

Έφυγε από τη ζωή χθες Κυριακή σε ηλικία 93 χρονών, ο Γιώργος Αλεξανδρίδης, στέλεχος της Motor Oil και δεξί χέρι του Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Ο Γ. Αλεξανδρίδης γεννήθηκε το 1930 στη Σκιάθο. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών & Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Γνωρίστηκε και άρχισε να συνεργάζεται με τον Νίκο Βαρδινογιάννη τη δεκαετία του 1960 και με τα αδέλφια του Βαρδή, Γιώργο και Θόδωρο. Υπήρξε μέλος της ανώτατης διοικητικής στελεχιακής ομάδας της Motor Oil  (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. επί σειρά ετών και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από συστάσεως της εταιρείας. Τα τελευταία χρόνια ήταν μη εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου, ενώ υπήρξε και στέλεχος και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο ίδιος είχε μιλήσει για την πολυετή του παρουσία στον Όμιλο αναφέροντας: «Η υπερηφάνεια που νιώθω για τη Motor Oil πηγάζει από τη σωστή παρουσία της και προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τη συμμετοχή της στο κοινωνικό σύνολο, στην ανάπτυξη της χώρας. Στο εξωτερικό, όλοι την αποκαλούν “η Ελληνική Motor Oil”. Απετέλεσε το θεμέλιο ανάπτυξης πλειάδας επιχειρήσεων και τον σχηματισμό του Ομίλου, με στοιχεία και μέτρα υγιούς ανάπτυξης και έκδηλης αγάπης, για εκείνο που ευρύτερα είναι όφελος της Ελλάδας μας (μεγέθη φόρων, επιβαρύνσεων, παροχών αμέσως/εμμέσως, αυτάρκεια της χώρας σε ενέργεια, και πρώτα απ’ όλα ανθρώπινο δυναμικό, απασχόληση κ.λπ.)».

» Η πορεία και πλεύση 50 χρόνων της Motor Oil είχε να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, λόγω των διεθνών συγκυριών στο ευαίσθητο σημείο της ενέργειας, όπου συντελούντο και συντελούνται σοβαρές μεταβολές. Διότι η μη άμεση προσαρμοστικότητα στο παρόν είχε και έχει τις συνέπειές της, οι οποίες εις το διεθνές εμπόριο που συναλλάσσετο και συναλλάσσεται η Motor Oil, θα είχαν, αν δεν ελαμβάνοντο προβλεπτικά τα μέτρα, άμεσες, αρνητικές επιπτώσεις γι’ αυτήν, καθοριστικές.

» Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Motor Oil αναγκάστηκε να ιδρυθεί, λόγω προστατευτισμού της ελληνικής εσωτερικής αγοράς καυσίμων, και ιδρύθηκε ως εξαγωγικό διυλιστήριο καυσίμων, καθότι το δικαίωμα της εσωτερικής αγοράς καυσίμων στην Ελλάδα είχε παραχωρηθεί, λόγω προστατευτισμού, μονοπωλιακά σε επενδυτή (Σ. Νιάρχος) Επομένως, ο στίβος της Motor Oil ήταν και είναι το διεθνές ελεύθερο εμπόριο, εκεί όπου κρίνεται η ικανότητα, χωρίς προστατευτισμό, και επί του συγκεκριμένου που μας αφορούσε, χωρίς κρατική ενίσχυση στον διεθνή στίβο εμπορίου, καθόσον το Ελληνικό Δημόσιο (το κράτος) ήταν και είναι συμμέτοχος και προστάτης στον ανταγωνιστή της “Ελληνικά Πετρέλαια”!

» Ανέφερα ότι η Motor Oil ιδρύθηκε ως εξαγωγικό διυλιστήριο, διότι η τότε κυβέρνηση είχε παραχωρήσει τα εγχώρια δικαιώματα κατανάλωσης (οιονεί premium) και προστατευτισμού εν γένει, κατ’ αποκλειστικότητα στο διυλιστήριο άλλου ιδιώτη επιχειρηματία, του Νιάρχου στον Ασπρόπυργο, όπως αναφέρω», είχε πει σε συνέντευξή του παλαιότερα.

Η ανακοίνωση της Motoi Oil

Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετάμε τον Γιώργο Π. Αλεξανδρίδη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Motor Oil.

Έναν άνθρωπο που υπήρξε πυλώνας δημιουργίας και ανάπτυξης της Motor Oil, πηγή έμπνευσης και συνοδοιπόρος της διαδρομής της Εταιρείας μας από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της.

Ένα λαμπρό μυαλό, μια πηγαία ψυχή, ένα πνεύμα με μοναδική οξύνοια.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η οικογένεια της Motor Oil, καθεμία και καθένας από εμάς, θα τον θυμόμαστε με απεριόριστο σεβασμό.

Παράκληση της οικογενείας όπως αντί στεφάνων δοθούν δωρεές στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο.

Εις μνήμην η Motor Oil πραγματοποιεί δωρεά €100.000 στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, «Ελπίδα».

Ο Γιώργος Π. Αλεξανδρίδης γεννήθηκε το 1930. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών & Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Υπήρξε μέλος της ανώτατης διοικητικής στελεχιακής ομάδας της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. επί σειρά ετών και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από συστάσεως της Εταιρείας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu