Διεθνή

Goldman Sachs: Η «ζήτηση-ρεκόρ» πετρελαίου θα οδηγήσει στα 86 δολάρια το βαρέλι

Η έλλειψη συμφωνίας των G20 για την ενεργειακή μετάβαση αυξάνει τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα στην αγορά

Η Goldman Sachs αναμένει πως η ζήτηση-ρεκόρ στις αγορές πετρελαίου θα αυξήσει τις τιμές υψηλότερα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

«Αναμένουμε σημαντικό έλλειμμα πετρελαίου το β’ εξάμηνο της τάξης των σχεδόν 2 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα το γ’ τρίμηνο, αφού η ζήτηση αγγίζει ιστορικό υψηλό», τόνισε ο επικεφαλής του τομέα πετρελαϊκής έρευνας της Goldman’s, Νταν Στρίβεν, σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως η τράπεζα προβλέπει πως η τιμή του Μπρεντ θα καταγράψει αύξηση στα $86/βαρέλι μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο Στρίβεν παραδέχτηκε πως αν και η παραγωγή αμερικανικού αργού έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο έτος στα 12,7 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, η αυξητική αυτή τάση θα μειωθεί το υπόλοιπο έτος.

«Αναμένουμε πως η αμερικανική παραγωγή αργού θα μειωθεί σημαντικά από εδώ και στο εξής», υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα και τη σημασία της μείωσης του αριθμού των ενεργών εξεδρών άντλησης πετρελαίου.

Σημειωτέον πως η σημαντική για την αγορά μέτρηση αυτή υπέδειξε πως ο αριθμός των εξεδρών έχει βρεθεί σε χαμηλό 16 μηνών, μειωμένο κατά 15% από το υψηλό του Μαρτίου του 2022 στις 530, βάσει στοιχείων της Baker Hughes and Haver και ανάλυσης της Goldman Sachs.

Ο Στρίβεν υποστήριξε πως η έλλειψη συμφωνίας μετά από τη σύνοδο κορυφής των ΥΠΕΝ των κρατών-μελών του G20 όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση πέραν των υδρογονανθράκων αποτελεί ένδειξη για την αβεβαιότητα όσον αφορά την μακροπρόθεσμη ζήτηση του πετρελαίου.

«Το κύριο θέμα για τους επενδυτές, όσον αφορά την αβεβαιότητα για την αυξημένη ζήτηση πετρελαίου, είναι το πρίμιουμ το οποίο ενδέχεται να χρειαστούν για να αντισταθμίσουν το αντίστοιχα αυξημένο ρίσκο το οποίο προκαλείται λόγω της μεταβλητότητάς της», συμπλήρωσε ο Στρίβεν.

Ο ΙΕΑ είχε πρόσφατα προβλέψει πως η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα το 2023, ξεπερνώντας την αντίστοιχη περσινή αύξηση των 2,3 εκατ. βαρελιών/ημέρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΙΕΑ, Τζέιμς ΜακΜόνιγκλ, προέβλεψε πως μόνο η Ινδία και η Κίνα θα αποτελέσουν 2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα αυξημένης ζήτησης το β’ εξάμηνο του 2023.

close menu