Διεθνή

Goldman Sachs: Τον Μάιο η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Εκτίμηση μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Βρετανία για μείωση του πληθωρισμού

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα γίνουν τον Μάιο αντί του Ιουνίου. Παράλληλα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατήρησε τις εκτιμήσεις της για το μέγεθος της μείωσης στις 25 μονάδες βάσης ανά συνεδρίαση έως ότου το επιτόκιο πολιτικής φτάσει στο 3% το Μάιο του 2025.

Ο πληθωρισμός της Βρετανίας έπεσε τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο και πλέον ετών, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 3,9% από 4,6% τον Οκτώβριο, ωθούμενος εν μέρει από τη φθηνότερη βενζίνη.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2%, έναντι της πρόβλεψης συναίνεσης για αύξηση 0,1%.

Στο 5,1% ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία   

Ο βασικός ΔΤΚ – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – διαμορφώθηκε σε 5,1% ετησίως, πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 5,6%. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πτώση προήλθε από τις μεταφορές, την αναψυχή και τον πολιτισμό, καθώς και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Η κεντρική τράπεζα τερμάτισε ένα σερί 14 συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να μειώσουν τον πληθωρισμό προς τον στόχο της Τράπεζας για 2% από το υψηλό 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο του 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι η χώρα «αρχίζει να απομακρύνει τις πληθωριστικές πιέσεις από την οικονομία».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu