Σε εξέλιξη οι διαδικασίες αδειοδότησης για το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, που αναμένεται να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες στη διαδρομή Κρήτης – Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση
Αίτημα για την έκδοση NAVTEX κατέθεσε η γαλλική Nexans SA στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα για την επανέναρξη των εργασιών στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, Great Sea Interconnector (GSI).
Παράλληλα, στο υπουργείο Ναυτιλίας έχει υποβληθεί «αίτηση εξαίρεσης» για τη διενέργεια ερευνών από το υπό γαλλική σημαία πλοίο ABEILLE MARENGO, το οποίο πρόκειται να αναλάβει προκαταρκτικές εργασίες για την πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου.
Οι κινήσεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο την προοπτική ενεργοποίησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη διασφαλιστεί η έναρξή τους, καθώς εκκρεμούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις.
Η διαδικασία αδειοδότησης και η τουρκική εκκρεμότητα
Με την υποβολή του αιτήματος ενεργοποιείται η διαδικασία εξέτασής του από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), η οποία θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα υποβάλει την εισήγησή της στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση, ο φάκελος θα προωθηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την έκδοση της NAVTEX.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της στάσης της Άγκυρας, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό εάν η γαλλική πλευρά έχει καταλήξει σε κάποια συνεννόηση με την Τουρκία για την υπέρβαση των εμποδίων που είχαν ανακύψει κατά την προηγούμενη φάση του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά αξιώνει την υποβολή αιτήματος έκδοσης NAVTEX και προς τις δικές της αρμόδιες αρχές, απαίτηση που προσθέτει μια κρίσιμη διπλωματική παράμετρο στον σχεδιασμό των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διαδρομή του καλωδίου και η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με την «αίτηση εξαίρεσης», η οποία κατατέθηκε από τη Next Geosolutions Europe SA, στην οποία η Nexans έχει αναθέσει το σχετικό αντικείμενο, προβλέπεται η πραγματοποίηση προκαταρκτικών υποθαλάσσιων ερευνών, με ωκεανογραφικές και βυθομετρικές εργασίες.
Το αντικείμενο αφορά την προετοιμασία εγκατάστασης υποβρύχιων καλωδίων συνεχούς ρεύματος στη θαλάσσια διαδρομή από την Κορακιά Ηρακλείου Κρήτης έως την Κύπρο.
Η αίτηση προς το υπουργείο Ναυτιλίας καλύπτει ειδικότερα τις περιοχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος.
Στα σχετικά έγγραφα διευκρινίζεται ότι δεν προβλέπεται καμία διαφοροποίηση στη διαδρομή έρευνας και στην προτεινόμενη όδευση του καλωδίου, σε σχέση με εκείνη που είχε εγκριθεί βάσει των προηγούμενων αδειοδοτήσεων.
Ως καταληκτική ημερομηνία για την εκτέλεση των εργασιών ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2026, με δυνατότητα υποβολής νέου αιτήματος παράτασης, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η ολοκλήρωση των αδειοδοτικών διαδικασιών και η διαχείριση των τουρκικών αξιώσεων αποτελούν πλέον τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν το επόμενο στάδιο του Great Sea Interconnector, ενός έργου στρατηγικής σημασίας για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και τη σύνδεσή της με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Άνοδος με ώθηση από ASML και φαρμακευτικές – Κέρδη 0,43% για τον Stoxx 600
- Παρατείνεται το απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Δεμένα τα πλοία λόγω θυελλωδών ανέμων
- Axios: Ο Τραμπ παίζει «ρωσική ρουλέτα» με τον Πούτιν λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές
- GSI: Αίτημα της Nexans για NAVTEX – Πρώτο βήμα για επανέναρξη ερευνών – Ερωτηματικό η στάση της Άγκυρας
- WSJ: Ερωτήματα για τις ενεργειακές συμφωνίες της Atlantic μετά την αποχώρηση Γκιλφόϊλ και τι απαντά η Aktor
- Lufthansa: Επικράτησε της Air France-KLM για την πορτογαλική TAP με προσφορά 1,2 δισ. ευρώ
- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Netflix: Προχωράει σε περικοπές 6% του προσωπικού της απολύοντας 1.000 εργαζομένους
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








