Τα ελληνικά πλάνα για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που ναυαγούν, σχολιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα - Τι δήλωσε ο CFO της Motor Oil, Π. Τζανετάκης
Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt αναφέρεται στα ελληνικά σχέδια για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και γράφει: «Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο. Με ένα δίκτυο τερματικών σταθμών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η Ελλάδα ήθελε να γίνει κόμβος παροχής φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σχεδιάστηκαν πέντε νέες μονάδες στις οποίες το LNG που παραδίδεται από δεξαμενόπλοια θα επαναεριοποιούνταν, και στη συνέχεια θα εξάγονταν σε γειτονικές χώρες μέσω αγωγών.
Οι προγραμματισμένοι τερματικοί σταθμοί θα έπρεπε να έχουν χωρητικότητα 25 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, τετραπλάσια από τις ανάγκες της ίδιας της Ελλάδας. Αυτό θα έκανε τη χώρα τον πιο σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή. Τώρα όμως τα μεγαλεπήβολα σχέδια δέχονται ένα χτύπημα».
Και λίγο παρακάτω το άρθρο συνεχίζει: «Όμως η αρχική κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά, η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει πλέον καταρρεύσει. Ο μοναδικός τερματικός σταθμός LNG της χώρας βρίσκεται στο νησί Ρεβυθούσα κοντά στην Αθήνα, που λειτουργεί από το 1999 και διαχειρίστηκε σχεδόν το 60% των ελληνικών εισαγωγών φυσικού αερίου το 2023.
Τον Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια δεν πήγε εκεί κανένα βυτιοφόρο. Σύμφωνα με την εταιρεία δεν υπάρχουν κρατήσεις ούτε για τον Αύγουστο. “Το περιβάλλον έχει αλλάξει ήδη από το 2023”, δήλωσε ο CFO της Motor Oil, Πέτρος Τζανετάκης.
Και η τάση συνεχίζεται. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι ελληνικές εξαγωγές φυσικού αερίου στις βαλκανικές χώρες μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 95%. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εκκρεμούν ακόμη οι επενδυτικές αποφάσεις για ορισμένους νέους τερματικούς σταθμούς που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Όλο και πιο απίθανο φαίνεται όμως να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις.
Η αγορά φυσικού αερίου έχει ανατραπεί πλήρως. Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom πλημμυρίζει τη ΝΑ Ευρώπη με φυσικό αέριο. Και οι χώρες είναι στην ευχάριστη θέση να επωφεληθούν, διότι το αέριο του ρωσικού αγωγού είναι φθηνότερο από αυτό των ΗΠΑ, της Αλγερίας ή του Κατάρ».
Πηγή: Deutsche Welle
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κολομβία: Πάνω από 200 νεκροί από τον σεισμό, αγώνας δρόμου για επιζώντες στα ερείπια
- Bloomberg: Η Φοίβη Γκέιτς γνώριζε ότι η Phia πιστωνόταν ξένες πωλήσεις
- Πετρέλαιο: Στα 89 δολάρια το Brent με τα Στενά του Ορμούζ κλειστά
- Ευρωπαϊκές αγορές: Αντοχές στα ιστορικά υψηλά με καύσιμο ενέργεια και τεχνολογία
- Κατάρ: Ανεβάζει ρυθμούς στις φορτώσεις LNG ενόψει πιθανής επαναλειτουργίας του Ορμούζ
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για μεταβιβάσεις αγροτικών δικαιωμάτων
- Γιατί η JPMorgan ποντάρει πάνω από 200 εκατ. δολάρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες
- Ερυθρά Θάλασσα: Τέσσερις οι νεκροί ναυτικοί από άγνωστο βλήμα – Οι ΗΠΑ φέρονται να χτύπησαν άλλο πλοίο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








