Μέσα σε δυόμισι χρόνια η ανεργία υποδιπλασιάστηκε, γράφει η γερμανική έκδοση, αλλά επισημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων είναι σήμερα χαμηλότερος συγκριτικά με το 2009
Για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα πλησιάζουν μονοψήφια ποσοστά. «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει θετικό αντίκτυπο και στην αγορά εργασίας», γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
«Με την ανεργία να υποχωρεί στο 10%, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2009. […] Στο αποκορύφωμά της η ανεργία έφτασε τον Ιούνιο του 2013 σε ιστορικό υψηλό στο 28,1%, […] από τα μέσα του 2013 όμως υποχωρεί διαρκώς, με μοναδική εξαίρεση την αύξηση που σημειώθηκε κατά τη χρονιά της πανδημίας το 2020. Έκτοτε, μέσα σε δυόμισι χρόνια η ανεργία υποδιπλασιάστηκε».
Πάντως, οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι συγκριτικά με το 2009
Ωστόσο, η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων είναι σήμερα χαμηλότερος συγκριτικά με το 2009, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως «στο ότι κατά τα χρόνια της κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό, διότι δεν έβλεπαν να έχουν επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα τους. Ιδίως νέοι, καλά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι και ακαδημαϊκοί, όπως γιατροί, μηχανικοί και πτυχιούχοι των θετικών επιστημών, γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση ειδικευμένων εργαζόμενων».
Τέλος, παρά την οικονομική άνθηση των δύο τελευταίων ετών η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά το μέσο εισόδημα των πολιτών. Κάτι που, όπως εξηγεί η HB, οφείλεται στο ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσεις χάθηκαν πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- United Media: Πήρε έγκριση από την Κομισιόν για την εξαγορά του 50% του Alpha TV
- Ιμάμογλου: Ποινή φυλάκισης 7 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ζητά ο εισαγγελέας
- Ανω Σούλι Μαραθώνα: Μεγάλη φωτιά, σηκώθηκαν 5 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα
- Έκθεση KPMG: Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα
- Νάγκελ: Η ΕΚΤ να μην βιαστεί για νέες μειώσεις επιτοκίων
- Εθνική Τράπεζα: Στο 2,2 το ΑΕΠ το α΄τρίμηνο – Στο +1,9% η ιδιωτική κατανάλωση
- Σειρά τηλεφωνικών επαφών Μητσοτάκη με Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Μέση Ανατολή: Ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Φαραμπί του Ιράν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις