Μέχρι την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του Μετρητικού Σταθμού
Η Hengas αιτείται στη ΡΑΑΕΥ τη μετακύλιση του 50% του κόστους απόληψης και μεταφοράς LNG στους τελικούς βιομηχανικούς πελάτες των δικτύων της Έδεσσας και της Σκύδρας, μέσω των τιμολογίων των Χρηστών Διανομής, μέχρι την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του Μετρητικού Σταθμού του ΔΕΣΦΑ.
Όπως αναφέρει σχετικά, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την τροφοδότηση των δικτύων μέσω Μετρητικού και Ρυθμιστικού Σταθμού του ΔΕΣΦΑ.
Ωστόσο, λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή του σταθμού και κατόπιν αναθεώρησης του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, επιλέχθηκε προσωρινά η λύση της τροφοδότησης των περιοχών μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθιστώντας το δίκτυο απομακρυσμένο.
Η εταιρία σημειώνει ότι προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, βάσει του ανωτέρω ρυθμιστικού πεδίου προκηρύσσοντας δύο διαγωνισμούς για τον ορισμό Αναδόχων:
α. για την λήψη υπηρεσιών Εικονικής Διασύνδεσης LNG &
β. για τον ορισμό του Remote LNG Supplier.
Μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών αυτών διαδικασιών και την υπογραφή των συμβάσεων, το δίκτυο τέθηκε σε λειτουργία και ξεκίνησε η τροφοδότηση των καταναλωτών τον Σεπτέμβριο του 2024.
Επισημαίνεται ότι τα κόστη που δημιουργήθηκαν δεν είχαν προβλεφθεί στην εισήγηση της εταιρίας για τον καθορισμό του Απαιτούμενου Εσόδου και Έγκριση Τιμολογίου για την Βασική Δραστηριότητα Διανομής για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2023-2026, καθώς κατά το χρόνο υποβολής της δεν είχαν ακόμη καθοριστεί από την Αρχή.
Έπειτα από οκτώ μήνες λειτουργίας του δικτύου, η εταιρία έχει πλέον επαρκή δεδομένα της επίδρασης των σχετικών εξόδων στη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα των δικτυών. Επισυνάπτεται πίνακας με την υφιστάμενη κατάσταση μέχρι και τον 3ο /2025 από τον οποίο προκύπτει ότι χωρίς να συνυπολογίζονται CAPEX, OPEX, αποσβέσεις και WACC, η εταιρία δεν καλύπτει τα κόστη απόληψης & μεταφοράς LNG.
Η ζημία αυτή αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και την παράλληλη άνοδο της κατανάλωσης των βιομηχανικών πελατών, όπως προκύπτει από τη σχετική εκτίμηση.
Με αφορμή τα παραπάνω, η Hengas ζητά να μετακυλίσει το παραπάνω κόστος στους βιομηχανικούς καταναλωτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο
- Η Λιθουανία έκλεισε τα σύνορα με Λευκορωσία – Μπλοκαρισμένες περίπου 2.000 νταλίκες
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες, υπό την επήρεια επιτοκίων ΕΚΤ και πληθωρισμού ευρωζώνης
- Μπλε Κέδρος: Στα 18,9 εκατ. ευρώ η πώληση της Φ Real Estate
- Ευλογιά αιγοπροβάτων: Κρούσματα σε 250 εκτροφές στην Κ. Μακεδονία – Θανατώθηκαν 57.000 ζώα
- Παρέμβαση Βαληνάκη: Η άρση 12 εμπάργκο προς την Τουρκία στις ζημίες της “Διακήρυξης Αθηνών”
- ΕΧΑΕ: Με ποσοστό 7,83% η Praude Asset Management και με 0,5% η Jefferies International
- Μοτοδυναμική: Αυξημένα 1,3% στα 10,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








