Επιχειρήσεις

Holcim: Προχωρά σε spin off της δραστηριότητας στις ΗΠΑ

Για να την εισάγει στη στυνέχεια σε αμερικανικό χρηματιστήριο και να κερδίσει σε όρους αποτίμησης

Ο όμιλος τσιμέντου Holcim, που δραστηριοποιείται και στην  μέσω της ΑΓΕΤ Ηρακλής, σχεδιάζει να διαχωρίσει την δραστηριότητα που έχει στη Βόρεια Αμερική και να την εισαγάγει σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να αναδείξει την αξία της και να επιταχύνει την ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Κυριακή, η Holcim θα ολοκληρώσει έναν «πλήρη διαχωρισμό» της δραστηριότητάς της στη Βόρεια Αμερική, με την τελική δομή του spin-off που θα οριστικοποιηθεί αργότερα μέσα στο έτος και η εισαγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, αφού προηγηθεί η έγκριση από τους μετόχους.

Η Holcim θα παραμείνει εισηγμένη στην Ελβετία μετά το spin-off και σε αυτό το νομικό πρόσωπο θα υπάγονται οι δραστηριότητες σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Ο όμιλος με έδρα το Zug ανακοίνωσε επίσης ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής μονάδας ο Miljan Gutovic, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου από τον Μάιο. Ο απερχόμενος επικεφαλής Jan Jenisch θα παραμείνει πρόεδρος.

Η Holcim με τη σημερινή της μορφή προέκυψε από τη συγχώνευση της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου στον κόσμο. Όμως όπως σε κάθε μεγάλη συγχώνευση ακρετά υψολόβαθμα στελέχη δεν ικανοποιούνται από τις θέσεις τους και τους μισθούς ενώ και ένα προηγούμενο σκάνδαλο που αφορούσε πληρωμές από τη Lafarge σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία ταλαιπώρησε την εταιρεία μετά τη μεγάλη συγχώνευση.

Γενικότερα αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες προσανατολίζονται να εισάγουν τις μετοχές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ για να κερδίσουν καλύτερες αποτιμήσεις και μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά

Η CRH, ο μεγαλύτερος όμιλος δομικών υλικών στον κόσμο, πέρυσι μετέφερε την κύρια εισαγωγή της από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη. Οι μετοχές της έχουν ανέβει σχεδόν 50% τον περασμένο χρόνο και πλέον αποτιμάται 49,8 δισ. δολάρια.

Η Holcim έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 37,2 δισ. SFr (43,1 δισ. δολ.) και σύμφωνα με τη διοίκηση μόνο η εταιρεία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτιμηθεί γύρω στα 30 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόλις το 40%.

Η δραστηριότητας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι πέτυχε έσοδα 11 δισ. δολ. το 2023. Η διοίκηση έχει πει ότι ο στόχζος για την επόμενη δεκαετία είναι οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τα 20 δισ. δολάρια.

Διαθέτει περίπου 850 εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και 16.000 υπαλλήλους σε ΗΠΑ και Καναδά. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μέσω εξαγορών. Συμφώνησε να αγοράσει την Firestone Building Products από την ιαπωνική Bridgestone Corporation για 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu