Η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης παραμένει πιεσμένη παρά τις χαμηλότερες τιμές, καθώς η οικονομική επιβράδυνση επιβαρύνει την κατανάλωση και οι πελάτες στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ζήτηση για το ορυκτό καύσιμο στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία μειώθηκε κατά 9,7% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση είναι χαμηλότερη από τα περυσινά επίπεδα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούσε να εξοικονομήσει φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα.
Αν και αυτή είναι η μικρότερη μηνιαία πτώση φέτος, υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες πασχίζουν να ανακάμψουν από την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η βιομηχανική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώνεται και υπάρχουν φόβοι ότι η πίεση στη ζήτηση θα μπορούσε να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά το επόμενο διάστημα, σχολιάζει το Bloomberg.
Η S&P παρατηρεί ότι υπάρχουν επίσης συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση σε ορισμένους από τους πιο δυναμικούς τομείς της Ευρώπης. Στη βιομηχανία χημικών, η κατάρρευση της τιμής της αμμωνίας έχει ωθήσει σε συνεχείς εισαγωγές από τις ΗΠΑ και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, την ώρα που η εποχική συντήρηση από τα διυλιστήρια μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Μάιο.
Η πτώση της ζήτησης βιομηχανικού αερίου τον Μάιο ήταν επίσης ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία που πλήττεται από την ύφεση, καταγράφοντας πτώση 15%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Από 16 Μαΐου οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
- HelleniQ Energy: Ισχυρή πτώση 94% στα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο
- Lavipharm: Αυξημένα 46,8% τα καθαρά κέρδη στα 1,63 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο
- Νέα εποχή με το MagentaOne της Cosmote Telekom
- Χρηματιστήριο: Φρένο με οριακές απώλειες στο ανοδικό σερί – Άλμα 12% στην πρεμιέρα της η Qualco
- ΕΤΑΔ: Επτά επενδυτικά σχήματα για την εκμίσθωση της «Ακτής Βουλιαγμένης»
- Politico- έκθεση IISS: Η «στρατιωτική αντικατάσταση» των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα κόστιζε 1 τρισ. δολάρια
- Κτηματολογικές διαφορές Δημοσίου – πολιτών: Από 16 Σεπτεμβρίου η επίλυση με διαμεσολάβηση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις