Παραδόθηκε η ρηματική διακοίνωση στην ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο - Σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης μετά την συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπατρ Αμπντελατί, διαβεβαίωνε για το αντίθετο
Ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα, με την οποία αμφισβητεί τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο, απέστειλε το Αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών προς την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, ήδη από τις 8 Ιουλίου, με αφορμή την δημοσίευση του χάρτη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Το παράξενο είναι ότι σήμερα ο Υπ. Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπατρ Αμπντελατί, έκανε δηλώσεις ότι εξασφάλισε το καθεστώς της… Μονής Σινά.
Αλλά ακόμη πιο σοβαρή είναι η απόκρυψη, καθώς ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως με την Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη το Μάιο του 2025 καθιερώνεται η Στρατηγική Εταιρική Σχέση των δύο γειτονικών χωρών, «μια σχέση η οποία αποτυπώνει τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των λαών μας και τη διαχρονική πορεία των αρχαίων πολιτισμών μας. Εκφράζει, όμως, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο και το επίπεδο της συνεργασίας μας σήμερα, που έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της, εδραζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο και στην αμοιβαία κατανόηση για πολλά και σύνθετα γεωπολιτικά ζητήματα».
Τελικά πίσω από τις κάμερες και τα χαμόγελα των δυο ΥΠΕΞ, τα πράγματα δεν ήταν τόσο καλά και η κυβέρνηση το έκρυβε επιμελώς τόσες ημέρες
Στο σχετικό έγγραφο που εξασφάλισε το «enikos.gr» αναφέρεται ότι:
«Ορισμένες περιοχές που ορίζονται στον ‘Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό’ (…) επικαλύπτονται με το πεδίο εφαρμογής της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα».
Σε άλλο σημείο μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ξεκαθαρίζει:
«Το υπουργείο Εξωτερικών (της Αιγύπτου) επιβεβαιώνει την αντίρρησή του για την προαναφερθείσα παρέμβαση και τονίζει ότι οι όποιες συνέπειες ή επιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν από την ελληνική απόφαση είναι μη αποδεκτές».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντ Αμπτελαντί, στην Αθήνα, τονίστηκε πως «παραμένει σήμερα υποδειγματική η συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, πέντε χρόνια ακριβώς μετά την υπογραφή της».
Αναλυτικά, όλη η ρηματική διακοίνωση της Αιγύπτου:
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (γραφείο βοηθού υπουργού εξωτερικών για τα διεθνή νομικά θέματα και τις συνθήκες) παρουσιάζει τις προσρήσεις του προς την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Κάιρο και αναφερόμενο στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος που εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2025 σχετικά με τον ‘Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό’ στη Μεσόγειο, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου θα ήθελε να επισημάνει στα εξής:
- Ορισμένες περιοχές που ορίζονται στον ‘Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό’ (τα εξωτερικά όρια της χωρικής ενότητας ΑΡΙΘ. 2 και της χωρικής ενότητας ΑΡΙΘ. 3) και εμφανίζονται στο χάρτη που επισυνάπτεται στην Ελληνική Απόφαση, επικαλύπτονται με το πεδίο εφαρμογής της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα.
- Το υπουργείο Εξωτερικών (της Αιγύπτου) επιβεβαιώνει την αντίρρησή του για την προαναφερθείσα παρέμβαση και τονίζει ότι οι όποιες συνέπειες ή επιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν από την ελληνική απόφαση είναι μη αποδεκτές.
- Το υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να επιβεβαιώσει το άνοιγμα και τη δέσμευσή του για συνεργασία και διαβούλευση με την ελληνική πλευρά στο θέμα αυτό, προκειμένου να διατηρηθούν τα κοινά συμφέροντα και να ενισχυθούν οι διακεκριμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου δράττεται της ευκαιρίας για να εκφράσει προς την πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας την εκτίμηση και το σεβασμό του.
ΠΡΟΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ»
Τι σημαίνει
Τι σημαίνει η αμφισβήτηση αυτών των περιοχών, από την Αίγυπτο, όπως σημειώνονται στον χάρτη.
Δυτικά το τριεθνές Ελλάδα-Αίγυπτος-Λιβύη μικραίνει και μάλιστα κατά πολύ. Εάν εφαρμοστεί, σημαίνει ότι η Λιβύη θα μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτή που δικαιούται, που είναι η μέση γραμμή βάσει του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ανατολικά, όμως, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού με τις διεκδικήσεις της Αιγύπτου χάνεται το τριεθνές Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και γίνεται Ελλάδα-Τουρκία-Αίγυπτος. Ουσιαστικά η Ελλάδα χάνει ΑΟΖ και το σημείο τομής με την Κύπρο.
Στην ουσία, με την ρηματική διακοίνωση η Αίγυπτος επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της. Αποδέχεται μεν επί της αρχής την αρχή της μέσης γραμμής – και φυσικά ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα – αλλά η μέση γραμμή υφίσταται προσαρμογές βάσει τυχόν ειδικών περιστάσεων.
Αυτή ήταν θέση τους και κατά την διαπραγμάτευση για την μερική οριοθέτηση του 2020 εξ ου και η μειωμένη (για πληθυσμιακούς / γεωγραφικούς/ οικονομικούς λόγους ) επήρεια της Ρόδου, Καρπάθου Κάσου και ανατολικού άκρου της Κρήτης. Ο χρόνος αποστολής της ρηματικής διακοίνωσης δημιουργεί πάντως πολλά ερωτήματα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΥΠΕΞ για αμφισβήτηση ΑΟΖ από την Αίγυπτο: Αναμενόμενη αντίδραση γειτονικού κράτους!
- Η Αίγυπτος αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ από τις 8 Ιουλίου – Το έκρυψε ο Γεραπετρίτης
- HΠΑ: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε στρατιωτική βάση στη Τζόρτζια – 5 στρατιώτες δέχθηκαν πυροβολισμούς
- Capital: Με ποσοστό 5,06% στην Euronext
- Eυρωπαϊκές αγορές: Τα εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη
- Google: Δίνει 1 δισ. δολάρια για 3ετή εκπαίδευση φοιτητών στην Τεχνητή Νοημοσύνη
- Apple: Δια στόματος Τραμπ η επιπλέον επένδυση100 δισ. δολαρίων για παραγωγή στις ΗΠΑ
- Παπουτσάνης: Διανομή προσωρινού μικτού μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις