Νέο άλμα σήμερα, Δευτέρα, για τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου.
Το συμβόλαιο αναφοράς του σιταριού κατέγραψε άνοδο έως και 5,9%. Έχει ενισχυθεί 60% από τις αρχές του έτους αυξάνοντας το κόστος ψωμιού, ζυμαρικών και άλλων βασικών ειδών διατροφής.
Η κυβέρνηση της Ινδίας διευκρίνισε ότι θα επιτρέψει εξαγωγές, υποστηριζόμενες από πιστωτικές γραμμές, που έχουν ήδη εκδοθεί και προς χώρες που θα ζητήσουν προμήθειες για να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν επίσης πως η απαγόρευση δεν είναι μόνιμη και θα μπορούσε να αναθεωρηθεί.
Παρόλα αυτά η απόφαση δέχθηκε έντονη κριτική από τους υπουργούς Γεωργίας του G7 που συνεδριάζουν στη Γερμανία. «Εάν όλοι αρχίσουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές ή να κλείνουν τις αγορές τους, η κρίση θα επιδεινωθεί» είπε ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Τσεμ Οζντεμίρ.
Η ομάδα G7 αποτελείται από τις 7 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, που έχουν κυρίαρχο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ιαπωνία.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως. Ωστόσο έως και πρόσφατα δεν ήταν μεγάλος εξαγωγέας, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της να καταναλώνεται στο εσωτερικό της χώρας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι ουκρανικές εξαγωγές. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ξηρασία και πλημμύρες που έπληξαν άλλες χώρες – εξαγωγείς ανέδειξαν την Ινδία σε καθοριστικό παίχτη για την επισιτιστική επάρκεια.
Το Νέο Δελχί είπε ότι εισήγαγε την απαγόρευση με ορισμένες εξαιρέσεις, «για να διαχειριστεί τη συνολική επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και να υποστηρίξει τις ανάγκες των γειτονικών και άλλων ευάλωτων χωρών».
Η ξαφνική αλλαγή έρχεται μετά από δύο μήνες έντονου καύσωνα στην Ινδία, με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας.
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων ώθησε επίσης την Τράπεζα της Ινδίας να αυξήσει τα επιτόκια αυτό τον μήνα για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.
Η απαγόρευση των εξαγωγών ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού την περίοδο 2022-23 θα μειωθεί για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βαρδούσια: Με ελικόπτερο η μεταφορά των τεσσάρων νεκρών ορειβατών
- Καταστήματα: Ανοιχτά σήμερα και αύριο – Πώς θα λειτουργήσουν έως την Πρωτοχρονιά
- Πτώση 2% για το πετρέλαιο λόγω υπερπροσφοράς και των ελπίδων για ειρήνη στην Ουκρανία
- Τιμή ρεκόρ για το ασήμι – Σημείωσε αύξηση 9% στα 78,53 δολάρια ανά ουγγιά
- Καιρός: Συννεφιά και τοπικές βροχές – Τι θα γίνει έως την παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Wall Street: Κλείσιμο με πτώση και χαμηλό όγκο συναλλαγών
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος
- EuroLeague (26/12): «Διπλό» του Ολυμπιακού στη Μπολόνια με τρεις πόντους διαφορά
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








