Διεθνή

Η Αργεντινή υποτιμά το νόμισμά της και ανεβάζει τα επιτόκια μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Πρόκειται για αντίδραση της κυβέρνησης για να ηρεμήσει τις αγορές στον απόηχο της αιφνιδιαστικής νίκης του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής υποτίμησε το νόμισμά της, το πέσο, κατά σχεδόν 18% και αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες στο 118% τη Δευτέρα, μετά τη νίκη σοκ στις προκριματικές εκλογές του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι (Javier Milei).

Πρόκειται για αντίδραση της κυβέρνησης για να ηρεμήσει τις αγορές στον απόηχο της αιφνιδιαστικής νίκης του Χαβιέρ Μιλέι , ο οποίος έλαβε το μεγαλύτερο τμήμα των ψήφων στις προκριματικές εκλογές της χώρας με περίπου 30%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις.

Οι αγορές είχαν στοιχηματίσει σε ευνοϊκά αποτελέσματα για μετριοπαθείς υποψηφίους. Οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο και τα κρατικά της ομόλογα σε δολάρια ήταν επίσης σε χαμηλότερα τη Δευτέρα.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πέσο θα διατηρηθεί στα 350 ανά δολάριο μέχρι την ψηφοφορία του Οκτωβρίου.

Ο Μιλέι κέρδισε τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων λόγω δυσαρέσκειας του κόσμου. Ο ίδιος έχει ορκιστεί να απαλλαγεί από την κεντρική τράπεζα και να δολαριοποιήσει την οικονομία της Αργεντινής. Έχει επίσης υποστηρίξει απότομες περικοπές δαπανών.

Η Αργεντινή είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και έχει βυθιστεί στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση εδώ και χρόνια. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας συρρικνώνονται γρήγορα και ο πληθωρισμός της προβλέπεται στο 142,4% για το έτος.

Η Αργεντινή βρίσκεται στα πρόθυρα της έκτης ύφεσης μέσα σε μια δεκαετία. Ο Μιλέι είναι ένθερμος επικριτής αυτού που αποκαλεί διεφθαρμένη πολιτική τάξη, λέγοντας ότι οι ηγέτες της χώρας την έχουν σύρει από τη μια κρίση στην άλλη. Πιστεύει ότι η αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο θα μπορούσε να κατευνάσει τον πληθωρισμό, αλλά πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αυτό θα προκαλέσει χρηματοοικονομικό χάος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu