Η διοίκηση δήλωσε ότι θα πιάσει τους στόχους που είχε θέσει αργότερα και η μετοχή υποχώρησε 9,21%
Η τιμή των μετοχών της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas υποχώρησε 9,21% την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, καθώς η τράπεζα απώλεσε ένα στόχο , που είχε η διοίκηση θέσει. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, θα πετύχει απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% το 2026 αντί του 2025, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως, αποδίδοντας την αστοχία στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να πληρώνει τόκους στα ελάχιστα αποθεματικά που διαθέτουν οι εμπορικές τράπεζες.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια πιο δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς υποχωρούν τα κέρδη τους από τα υψηλότερα επιτόκια. Η ING προειδοποίησε ότι τα συνολικά της έσοδα θα είναι χαμηλότερα από πέρυσι, εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο Jean-Laurent Bonnafé, διευθύνων σύμβουλος της BNP, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει «μια πιο ισχυρή από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Ευρώπη».
Η BNP θεωρείται εδώ και καιρό ως μια από τις πιο ανθεκτικές τράπεζες της Ευρώπης, αλλά δημιούργησε προβληματισμό το ότι ανακοίνωσε πτώση 50% στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1 δισ. ευρώ ενώ οι αναλυτές είχαν βάλει τον πύχη στο 1,7 δισ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από μια πρόβλεψη 645 εκατ. ευρώ για ζημίες που συνδέονται με αυτό που η BNP περιέγραψε ως «κίνδυνο για χρηματοπιστωτικά μέσα», μερικά από τα οποία σχετίζονται με μια διαφωνία με πελάτες που ισχυρίστηκαν ότι παραπλανήθηκαν για να συνάψουν επικίνδυνα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα.
Η τράπεζα είπε επίσης ότι θα πληγεί από νέες τραπεζικές εισφορές στο Βέλγιο, όπου είναι ιδιοκτήτης της Fortis. Επιπλέον, επισήμανε μια πτώση των αποδόσεων στον κλάδο ακίνητης περιουσίας και μια αναδιάρθρωση του τμήματος private banking, λέγοντας ότι αυτό θα έβλαπτε την κερδοφορία βραχυπρόθεσμα.
Κατά τα άλλα o Bonnafé επέμεινε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στην περιοχή, λέγοντας ότι «θα αντισταθμίσουμε αυτό το σχετικά αδύναμο οικονομικό περιβάλλον με κέρδη από την αύξηση του μεριδίου αγοράς».
Η τράπεζα επιβεβαίωσε ότι θα διανείμει το 60% των κερδών της σε μερίσματα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κυρίως σε μετρητά και μέσω επαναγοράς μετοχών 1 δισ. ευρώ. Πάντως, για το σύνολο του 2023 η τράπεζα ανακοίνωσε ρεκόρ εσόδων και κερδών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Euroleague: Απαγόρευση εισόδου τριών αγωνιστικών στο Δημήτρη Γιαννακόπουλο
- Ο Τραμπ εκδικείται την Ευρώπη και αυξάνει τους δασμούς στο 25% σε αυτοκίνητα και φορτηγά
- Ο Τραμπ απορρίπτει την τελευταία πρόταση του Ιράν: «Ζητούν πράγματα που δεν μπορώ να δεχθώ»
- MEDITERRA Α.Ε. - Οικονομική κατάσταση ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ Α.Ε. (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Ενοποιημένη)
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq με ώθηση από Big Tech και εταιρικά κέρδη
- Η Τεχεράνη καταθέτει νέα πρόταση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Αντιπυρική περίοδος από 1η Μαΐου: Τι απαγορεύεται, ποια τα πρόστιμα
- Νέο μυστηριώδες άγαλμα του Banksy στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








