Επιχειρήσεις

Η Coca Cola, ο Τράμπ και η ζάχαρη – Τα συστατικά που η εταιρεία χρησιμοποιεί στην Ελλάδα

Financialreport.gr

Στροφή της Coca Cola στη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο θα ήταν δαπανηρή και θα έβλαπτε τους Αμερικανούς αγρότες

Το θέμα που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε από την Coca Cola να χρησιμοποιήσει πραγματική ζάχαρη στα αναψυκτικά της καλύπτουν με νέα ρεπορτάζ ορισμένα μέσα του εξωτερικού. Το Reuters σε συνέχεια της δήλωσης του Τραμπ δημοσιεύει άρθρο σύμφωνα με το οποίο μια τέτοια κίνηση από την Coca Cola και ενδεχομένως άλλες βιομηχανίες ποτών και τροφίμων, δηλαδή να υποκαταστήσουν το σιρόπι καλαμποκιού ως γλυκαντικό με χρήση ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, θα ήταν δύσκολη και δαπανηρή στην εφαρμογή της, ενώ θα ήταν ως επί το πλείστον αρνητική και για τους αγρότες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το θέμα έχει προκύψει από τον υπουργό Υγείας Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και ακτιβιστές από την καμπάνια του «Make America Healthy Again» (MAHA) οι οποίοι πιέζουν για αλλαγές στα συστατικά που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ισχυριζόμενοι ότι τα προτεινόμενα υποκατάστατα είναι πιο υγιεινά.
Ο Κένεντι έχει δηλώσει ότι η κατανάλωση τόσο ζάχαρης όσο και σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι ανθυγιεινή και οι επιστήμονες λένε ότι η ζάχαρη παρουσιάζει ορισμένα διατροφικά οφέλη σε σχέση με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (γενικότερα πάντως η ζάχαρη είναι ένα συστατικό, που δεν κάνει καλό στην υγεία και κυρίως στα δόντια).
Η Coca-Cola ήδη πουλάει Coca-Cola με συστατικό ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού. Επίσης ορισμένα παντοπωλεία των ΗΠΑ διαθέτουν γυάλινα μπουκάλια με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο με την ένδειξη «Μεξικάνικη» Coca-Cola.
Απαντώντας στο σχόλιο του Τραμπ, η Coca-Cola δήλωσε ότι «περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες καινοτόμες προσφορές της γκάμας προϊόντων της Coca-Cola θα δημοσιευτούν σύντομα».
Η PepsiCo δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι θα χρησιμοποιήσει ζάχαρη στα προϊόντα της, όπως τα ποτά Pepsi, εάν οι καταναλωτές το επιθυμούν.
Ωστόσο, οι αναλυτές του κλάδου δήλωσαν ότι οι αλλαγές στη σύνθεση της υπόλοιπης Coca-Cola που πωλείται στις ΗΠΑ, καθώς και άλλων ποτών και καραμελών, θα συνεπάγονταν σημαντικές προσαρμογές στις αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών, καθώς το σιρόπι καλαμποκιού και η ζάχαρη προέρχονται από διαφορετικούς παραγωγούς. Θα συνεπάγονταν επίσης αλλαγές στην επισήμανση των προϊόντων και θα κοστίζουν περισσότερο.
Και όχι μόνο η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο κοστίζει περισσότερο, αλλά η Coca-Cola διαθέτει ανεξάρτητους εμφιαλωτές με εκατοντάδες εγκαταστάσεις που έχουν ήδη σχεδιαστεί για χρήση με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης,
«Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών άρχισαν να χρησιμοποιούν σιρόπι καλαμποκιού στις ΗΠΑ στο παρελθόν λόγω του κόστους. Είναι φθηνότερο από τη ζάχαρη», δήλωσε ο Ron Sterk, ανώτερος συντάκτης στην SOSland Publishing, πάροχο πληροφοριών για τη βιομηχανία συστατικών στις ΗΠΑ.
Είπε ότι η βιομηχανία ποτών χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης 55% (HFCS), ενώ οι αρτοποιοί χρησιμοποιούν 42% HFCS.
Ο Σύνδεσμος Επεξεργαστών Καλαμποκιού δήλωσε ότι η πλήρης εξάλειψη του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη από την προμήθεια τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ θα μείωνε τις τιμές του καλαμποκιού έως και 34 σεντς ανά μπούσελ, με αποτέλεσμα την απώλεια 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε γεωργικά έσοδα.
Γεωργικές εταιρείες μεταποίησης όπως η Archer-Daniels-Midland και η Ingredion Incorporated, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς HFCS, αλέθουν καλαμπόκι σε μύλους διάσπαρτους σε όλη τη ζώνη γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Μεσοδυτικής Αμερικής για να παράγουν γλυκαντικό καλαμποκιού και άλλα προϊόντα όπως βιοκαύσιμο αιθανόλης. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών υποχώρησαν την Πέμπτη.
Η ADM εκτιμάται ότι θα αποστέλλει 4 δισεκατομμύρια έως 4,5 δισεκατομμύρια λίβρες σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6% έως 7% των προβλεπόμενων κερδών του 2026, δήλωσε η αναλύτρια Heather Jones της Heather Jones Research.
«Εάν η Coca-Cola μετατοπίσει ολόκληρη τη χρήση του HF55 στο ζαχαροκάλαμο, η αύξηση του κόστους πιθανότατα θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δεδομένης της τρέχουσας διαφοράς τιμών μεταξύ του HF55 και της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και της πιθανότητας πολύ μεγάλων αυξήσεων τιμών για τη δεύτερη», ανέφερε η Jones σε ερευνητικό σημείωμα.
Περίπου 400 εκατομμύρια μπούσελ καλαμποκιού χρησιμοποιούνται ετησίως για την παρασκευή σιροπιού καλαμποκιού για ποτά και άλλα τρόφιμα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,5% της παραγωγής καλαμποκιού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 3,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο ετησίως, το μισό από αυτό στην πολιτεία καταγωγής του Τραμπ, τη Φλόριντα, σε σύγκριση με περίπου 7,3 εκατομμύρια τόνους σιροπιού καλαμποκιού.

Στην Ελλάδα…

Στην Ελλάδα είναι σπάνιο να ανοίξει κουβέντα σε κυβερνητικό, νομοθετικό επίπεδο για τα συστατικά ενός αναψυκτικού και της ανθρώπινης υγείας. Δεν έχουμε ούτε αποφασισμένους ακτιβιστές, ούτε κάποιος από τους νομοθέτες θα πυροβολούσε τα πόδια του αφού θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις εταιρείες για πολλούς λόγους. Θα μπορούσε βέβαια, γιατί η ζάχαρη δεν είναι και το καλύτερο συστατικό, σύμφωνα με τους γιατρούς και ειδικά τους διατροφολόγους.
Δεν είναι μόνο η Coca Cola, αλλά και αρκετές ελληνικές εταιρείες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των αναψυκτικών και θα πρέπει να προχωρήσουν σε δομικές αλλαγές στην παραγωγή ενώ και η γεύση των αναψυκτικών μπορεί να επηρεαστεί και το προϊόν να μην είναι αυτό που οι εταιρείες θέλουν.
Στην Ελλάδα πάντως τα συστατικά ενός αναψυκτικού Coca Cola, όπως αυτά αναγράφονται στη συσκευασία του, είναι:

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu