Ενέργεια

Η έκλειψη ηλίου θα «σβήσει» 28.300 γιγαβάτ!

Μεγάλη δοκιμασία για τους φορείς εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου στις ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη ελεγχόμενη πρόκληση για τον έλεγχο των έντονων διακυμάνσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένεται να βρεθούν οι φορείς εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης ηλίου του επονομαζόμενου «δαχτυλιδιού της φωτιάς».

Όπως γράφει το Bloomberg, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει για λίγο σήμερα, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 28.300 γιγαβάτ ηλιακής παραγωγής. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα στα εννέα σπίτια στις ΗΠΑ χωρίς φως για μικρό χρονικό διάστημα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι καμία διαχειρίστρια δικτύου δεν αναμένει ελλείψεις ρεύματος και πολλές ενισχύουν την εφεδρική παροχή. Αλλά η έκλειψη θα δώσει πληροφορίες για τους πόρους που θα χρειαστούν ενόψει της ακόμη μεγαλύτερης έκλειψης ηλίου του επόμενου έτους, καθώς όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισέρχονται στο δίκτυο.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη του Σαββάτου θα καταστήσει μη διαθέσιμη την περισσότερη, αλλά όχι όλη την ηλιακή παραγωγή, καθώς ο ήλιος δεν θα καλυφθεί πλήρως από το φεγγάρι. Η έκλειψη θα κινηθεί διαγώνια σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, από το Όρεγκον στο Τέξας, και θα επηρεάσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατά μήκος όλης της διαδρομής. Ο αντίκτυπος θα κλιμακωθεί ανάλογα με τις ζώνες ώρας.

Για παράδειγμα στο δίκτυο της Καλιφόρνιας θα χαθούν έως και 14.500 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας, ενώ στο Τέξας περίπου 20 λεπτά αργότερα θα χαθούν περίπου 11.900 μεγαβάτ. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με την έκλειψη του 2017, ωστόσο τότε η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ήταν σημαντική μικρότερη.

Ώρες αιχμής

Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ξεκινά μόλις οι τις πρώτες ακτίνες του ηλίου αγγίξουν τα πάνελ και κορυφώνονται όσο περνά η μέρα για περίπου τρεις ώρες.

Καλιφόρνια και Τέξας έχουν τις περισσότερες εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής στις ΗΠΑ. Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου και στις δύο πολιτείες έχουν συνηθίσει να εκτελούν τον περίπλοκο χορό της διαχείρισης της διακοπής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαθέτοντας ετοιμοπόλεμες μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου που μπορούν να συνδεθούν πολύ γρήγορα στο δίκτυο, καθώς και αυξανόμενο όγκο αποθήκευσης μπαταριών, ακόμη και τη δυνατότητα να ζητήσουν από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν κατά τη διάρκεια της έκλειψης.

Η έκλειψη, που η αιχμή της θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά, θα μειώσει την ηλιακή παραγωγή κατά 65% έως 90% και σε Νεβάδα, Γιούτα, Αριζόνα, Κολοράντο και Νέο Μεξικό. Αυτό συνεπάγεται έως και 10.900 μεγαβάτ χαμένα σε σχέση με μια ηλιόλουστη μέρα.

Η φθινοπωρινή δακτυλιοειδής έκλειψη είναι μια δοκιμή ενόψει της ολικής έκλειψης που θα κρύψει εντελώς τον ήλιο τον προσεχή Απρίλιο, και πάλι με επίκεντρο στο Τέξας.

Παρόλο που αυτά τα γεγονότα είναι προβλέψιμα, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε Καλιφόρνια και Τέξας πιθανώς θα αντιμετωπίσουν κάποια αστάθεια στις τιμές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu