Η Ρωσία έστειλε τον πρεσβευτή της στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να τους υπενθυμίσει τη συμφωνία να μην σταλούν οι S-300 σε άλλα κράτη οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι είχαν υπόψη τους τις συμβατικές τους υποχρεώσεις…
Οι S-300 επρόκειτο να παραδοθούν στην Κύπρο, αλλά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και η Τουρκία απέτρεψαν την εγκατάσταση αυτών των πυραύλων στην Κύπρο. Δεδομένης της νησιωτικής θέσης της Κύπρου και του γεγονότος ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι τελικά βρέθηκε μια μέση λύση που ικανοποιούσε όλους – η Ελλάδα αγόρασε τα συστήματα.
Προηγουμένως, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι η αποστολή των συστημάτων S-300 στο Κίεβο θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» των διακυβερνητικών συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία και την προμήθεια στρατιωτικών αγαθών.
Ένα παρόμοιο πρόβλημα αναδύεται με τους κανονισμούς που απαγορεύουν τη μεταφορά ρωσικών όπλων.
Οι κανονισμοί αυτοί ισχύουν για τα περισσότερα όπλα στην Ανατολική Ευρώπη επειδή κατασκευάστηκαν με άδεια σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Οι δυτικές χώρες έχουν παράσχει στην Ουκρανία οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η Ρωσία επέκρινε τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από την Δύση, υποστηρίζοντας ότι αυτό ρίχνει λάδι στη φωτιά. Για τους ρώσους τα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία από την Δύση αποτελούν νόμιμο στόχο για τη Ρωσία.
Γιατί ο S-300 είναι κρίσιμο οπλικό σύστημα για την Ουκρανία;
Οι αναφορές ότι η Ελλάδα θα διαθέσει το σύστημα S-300 στην Ουκρανία εμφανίστηκαν αφού αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στην Ουκρανία το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους στις πόλεις και τις υποδομές της.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι το Ιράν θα μπορούσε σύντομα να παράσχει στη Ρωσία εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε την 1η Δεκεμβρίου ότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με τους υπουργούς Άμυνας όλων των εθνών που χρησιμοποιούν S-300 σχετικά με τη δυνατότητα αναπλήρωσης των αποθεμάτων πυραύλων από τα οπλοστάσια και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους.
Για να αποφευχθεί ένας πόλεμος, το σύστημα S-300 μεταφέρθηκe στην Κρήτη και διατηρήθηκαν σε αποθήκες.
Αργότερα, η Ελλάδα δοκίμασε το σύστημα για πρώτη φορά το 2013.
Εάν αληθεύει, αυτό το περιστατικό υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δοκίμαζε εκ νέου τα συστήματα λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στο Αιγαίο με την Τουρκία.
Το πιο προηγμένο σύστημα που πιθανότατα θα αποκτήσει η Ουκρανία το 2023 θα είναι οι Patriots.
Η απόκτηση ενός S-300 μπορεί επίσης να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει την αεράμυνα της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που χρειάζεται όλη την υποστήριξη για να αποκρούσει τους βομβαρδισμούς με drone και πυραύλους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Την Παρασκευή 2/5 η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία
- Υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία για τα ορυκτά
- Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις