Αγορές

Η επενδυτική βαθμίδα έριξε κάθετα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Στο 4,1% το δεκαετές

Η Ελλάδα «έσβησε» τόσο την άνοδο των επιτοκίων απο την ΕΚΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου όσο και την άνοδο των αποδόσεων από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τo μεγαλύτερο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P πριν από μία εβδομάδα ακριβώς, παίζει πλέον καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της μείωσης των αποδόσεων του κρατικού χρέους. Τις τελευταίες ημέρες η μείωση της απόδοσης είναι ραγδαία, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από τις αναβαθμίσεις που είχαν προηγηθεί από άλλους αλλά μη επιδραστικός στην αγορά (εκ του αποτελέσματος) οίκους αξιολόγησης.

Η απόδοση του 10ετούς τείνει προς το 4,1% και  επιστρέφει σε επίπεδα που ήταν στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την FED και πριν από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων με αφορμή τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον S&P η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει πάνω από 20 μονάδες βάσης (από το 4,35%).

Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολογου ήταν στο 4-4,1% δηλαδή στα ίδια επίπεδα που ήταν και το αντίστοιχο ελληνικό αλλά πλέον είναι στο 4,9%.

Επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου το spread (δηλαδή η διαφορά απόδοσης που χώριζε το ελληνικό με το γερμανικό 10ετές ομόλογο) ήταν στις 144 μονάδες βάσης ενώ πλέον έχει μειωθεί στις 126 μονάδες. μονάδες βάσης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu