Οι δυο σύμμαχες χώρες θέλουν να αναπτύξουν όπλα αναχαίτισης και δίκτυο δορυφόρων για την αντιμετώπιση των λεγόμενων υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης (HGV), που κατασκευάζουν Κίνα και Ρωσία
O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι αναμένεται να ανακοινώσει τη συμμετοχή της χώρας της στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει βαφτιστεί «Χρυσός Θόλος» όταν θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ιαπωνικού Τύπου.
Ο «Χρυσός Θόλος» παρουσιάζεται ως αντιπυραυλική ασπίδα νέας γενιάς και «θα προστατεύει προοδευτικά τη χώρα μας από αεροπορικές επιθέσεις οποιουδήποτε εχθρού», με μέρος των συστημάτων αναχαίτισης να βρίσκονται στο διάστημα, είχε αναγγείλει την περασμένη χρονιά ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Πιτ Χέγκσεθ.
Επικαλούμενη πηγές της στην ιαπωνική κυβέρνηση που δεν κατονομάζει, η ιαπωνική ημερήσια εφημερίδα Yomiuri σημειώνει ότι η κ. Τακαΐτσι αναμένεται να συζητήσει για το σχέδιο αυτό με τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που προγραμματίζεται να έχει την ερχόμενη Πέμπτη 19η Μαρτίου στην Ουάσιγκτον και να του εκφράσει τη βούληση της ιδίας και της κυβέρνησής της το αρχιπέλαγος να συμμετάσχει στο εγχείρημα.
Σκοπός είναι οι δυο σύμμαχες χώρες να αναπτύξουν από κοινού όπλα αναχαίτισης και δίκτυο δορυφόρων για την αντιμετώπιση των λεγόμενων υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης (HGV), που κατασκευάζουν η Κίνα και η Ρωσία, κατά το δημοσίευμα.
Τα οπλικά συστήματα του τύπου μπορούν να φθάσουν σε αδιανόητες ταχύτητες, ως και 5 Μαχ (5.960 χιλιόμετρα ανά ώρα).
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία «Χρυσός Θόλος», η Ιαπωνία εννοεί να ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες να αμύνεται, κατά τη Γιομιούρι.
Τα τελευταία χρόνια, το Τόκιο έχει απεμπολήσει πολλές από τις ειρηνιστικές θέσεις που είχε υιοθετήσει κι εφάρμοζε επί δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο· επιδιώκει πλέον να αποκτήσει δυνατότητες «αντεπίθεσης», ενώ οι ιαπωνικές στρατιωτικές δαπάνες έχουν διπλασιαστεί στο 2%.
Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση της πρωθυπουργού κ. Τακαΐτσι ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους άνευ προηγουμένου για το προσεχές οικονομικό έτος –το οποίο ξεκινά την 1η Απριλίου–, ο οποίος συμπεριλαμβάνει αμυντικές δαπάνες επίσης άνευ προηγουμένου, ύψους 9 τρισεκ. γεν (49 δισεκ. ευρώ).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Αγορά ιδίων μετοχών
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Προτεραιότητα η προστασία της αγοράς και των καταναλωτών
- Ανδρουλάκης: Μητσοτάκης και Μαξίμου έστησαν τις υποκλοπές
- Motor Oil: Στις 23 Μαρτίου η καταβολή των τόκων για το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο
- ΑΒΑΞ Α.Ε. - Αγορά Ιδίων Μετοχών
- Tal Dilian για το παράνομο Predator: «Παρέχουμε τεχνολογία μόνο σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου»
- Η VW στοχεύει στην επιστροφή της στην Κίνα σε συνεργασία με την Xpeng
- ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ - Δέκατη Περίοδος Εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε.
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








