Διεθνή

Η Κάγια Κάλας αντιδρά απέναντι στον Τραμπ και καλεί την ΕΕ σε ενότητα

Financialreport.gr

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας προειδοποιεί ότι η Ουάσινγκτον επιχειρεί να διχάσει την Ευρώπη, αξιοποιώντας οικονομική και πολιτική πίεση αλλά και τη στήριξη σε ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη απέναντι στις «εχθρικές τακτικές» της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον επιχειρεί να αποδυναμώσει την Ευρώπη διαιρώντας τις κυβερνήσεις της.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Κάλας τόνισε ότι η αμερικανική στρατηγική μοιάζει με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιδιώκει να διασπάσει την ευρωπαϊκή ενότητα και να αντιμετωπίζει τα κράτη-μέλη ξεχωριστά, όπου έχουν μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να διχάσουν την Ευρώπη και δεν βλέπουν θετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ένταση στις διατλαντικές σχέσεις έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με τον πρόεδρο Τραμπ να χρησιμοποιεί δασμούς και οικονομικές απειλές κατά της Ευρώπης, να εξετάζει ακόμη και την προσάρτηση της Γροιλανδίας και να αξιοποιεί την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ως μοχλό πίεσης προς τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, το κίνημα MAGA έχει εκφράσει ανοιχτή στήριξη σε ακροδεξιά, λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Κάλας, η αμερικανική στρατηγική αποτυπώνεται και σε πρόσφατα έγγραφα εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, στα οποία γίνεται λόγος για ανάγκη «καλλιέργειας αντίστασης» στην Ευρώπη και για «αναπροσαρμογή» της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την ήπειρο. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον κατηγορεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για περιορισμό της ελευθερίας λόγου, για εμπόδια στις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία και για μεταναστευτικές πολιτικές που οδηγούν σε «πολιτισμική αλλοίωση».

Η αμερικανική πολιτική σκηνή παρεμβαίνει επίσης στις ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Τραμπ έχει εκφράσει στήριξη στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, γνωστό για τις φιλορωσικές και ευρωσκεπτικιστικές θέσεις του, ενόψει κρίσιμων εκλογών, ενώ ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έχει υποστηρίξει ακροδεξιούς υποψηφίους σε άλλες χώρες, όπως το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Η Κάλας παραδέχεται ότι οι 27 χώρες της ΕΕ δεν έχουν ενιαία στάση απέναντι στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ συλλογικά και όχι μέσω διμερών σχέσεων με τον Τραμπ. «Όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε ισότιμη δύναμη», σημειώνει.

Παράλληλα, η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ενισχύει τις φωνές, κυρίως από τη Γαλλία, που ζητούν μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και λιγότερη εξάρτηση από την αμερικανική άμυνα. Η ίδια όμως προειδοποιεί ότι μια πολύ γρήγορη απομάκρυνση από την αμερικανική στήριξη θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.

Σύμφωνα με την Κάλας, η ΕΕ πρέπει ταυτόχρονα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ –καθώς σε πολλούς τομείς εξακολουθεί να εξαρτάται από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες– αλλά και να επενδύσει περισσότερο στη δική της αμυντική βιομηχανία, ώστε να μειώσει σταδιακά την εξάρτησή της.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών, ιδιαίτερα των χωρών που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία και φοβούνται μια πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Κάλας υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα. «Αν συμφωνούμε στη διάγνωση, πρέπει να συμφωνήσουμε και στη θεραπεία», τονίζει, προσθέτοντας ότι η ενιαία και ισχυρή στάση είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πιέσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu