Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φορά που η τράπεζα τηρεί στάση αναμονής
Στην απόφαση να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 1,75% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Sveriges Riksbank), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για το 2026.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φορά που η τράπεζα τηρεί στάση αναμονής, επισημαίνοντας ότι το τρέχον επίπεδο επιτοκίων κρίνεται ικανό να στηρίξει την οικονομία και να οδηγήσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει σταθερό για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Παρά τη μέχρι τώρα ανθεκτικότητα της σουηδικής οικονομίας, η Riksbank εκπέμπει σήματα αυξημένης αβεβαιότητας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποιούν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ανακατατάξεις στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ αποτελούν σημαντικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα.
Παρόλο που η χώρα έχει ανταπεξέλθει στους υψηλότερους δασμούς, υπάρχει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη ραγδαία επιδείνωση της ψυχολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που θα πίεζε περαιτέρω την ανάπτυξη.
Στην εξίσωση της οικονομικής πορείας, η κεντρική τράπεζα προσθέτει δύο ακόμα κρίσιμους παράγοντες: τη διακύμανση της σουηδικής κορώνας, που επηρεάζει άμεσα τον πληθωρισμό, και την υιοθέτηση πιο επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών τόσο εντός όσο και εκτός Σουηδίας.
Η Riksbank ξεκαθαρίζει ότι παρακολουθεί στενά αυτούς τους κινδύνους, καθώς η ανάγκη για προσαρμογή της στρατηγικής της παραμένει ανοιχτή, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το διεθνές περιβάλλον τους επόμενους μήνες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δήμας: Μέσα στο καλοκαίρι η παράδοση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά
- “Την λυπήθηκα τη Τζόρτζια και βγάλαμε φωτογραφία”
- ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 10,4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάιο
- Το Πεντάγωνο ζητά έκτακτα 80 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν
- CNN: Η Τεχεράνη ζητά εγγυήσεις για τον Λίβανο πριν την επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ
- Optima bank: Μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2025
- Μικρή υποχώρηση στα δάνεια υπό διαχείριση των servicers το α’ τρίμηνο – Στα 79,6 δισ. ευρώ η συνολική αξία
- Hyatt: Η διεθνής αλυσίδα κάνει ντεμπούτο στην Πάρο με το ξενοδοχείο Parian Chronicle
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








