Επιχειρήσεις

Η κινεζική ByteDance (Tik Tok) συνεργάζεται με αμερικανική εταιρεία για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Το τσιπ θα παραχθεί εκτός Κίνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters

Η κινεζική εταιρεία ByteDance (ιδιοκτήτρια του Tik Tok) συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία που σχεδιάζει τσιπ για υπολογιστές την Broadcom σχετικά με την ανάπτυξη ενός προηγμένου επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters την Δευτέρα 24 Ιουνίου, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Πρόκειται για ένα τσιπ πέντε νανομέτρων (5nm), προσαρμοσμένο στους τεχνολογικούς κανόνες ASIC και συμβατό με τους περιορισμούς των εξαγωγών των ΗΠΑ καθώς οι εργασίες κατασκευής θα ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες όπως είναι η TSMC στην Ταϊβάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί δημόσια συνεργασίες ανάπτυξης τσιπ μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών εταιρειών που να περιλαμβάνουν προηγμένη τεχνολογία 5nm ή περισσότερο από τότε που η Ουάσιγκτον καθιέρωσε ελέγχους εξαγωγών για ημιαγωγούς αιχμής το 2022. Οι συμφωνίες ΗΠΑ-Κίνας στον τομέα αφορούν γενικά πολύ λιγότερο εξελιγμένη τεχνολογία.
Η σύνδεση της ByteDance με την Broadcom, θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους προμήθειας και θα διασφαλίσει σταθερή προμήθεια τσιπ υψηλότερης κατηγορίας, είπαν οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας των ζητημάτων ημιαγωγών στην Κίνα.

Ωστόσο, η TSMC δεν αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του νέου τσιπ φέτος, είπαν. Ένας από αυτούς είπε ότι ενώ οι εργασίες σχεδιασμού είναι σε εξέλιξη, το “tapeout” – που σηματοδοτεί το τέλος της φάσης σχεδιασμού και την έναρξη της κατασκευής – δεν έχει ξεκινήσει.

Η ByteDance και η Broadcom δεν απάντησαν σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό. Η TSMC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όπως πολλές παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας, η ByteDance έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η εταιρεία και οι Κινέζοι γενικά έχουν να αντιμετωπίσουν περιορισμένη προσφορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu