Κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, ως απλός ιδιώτης, θα ταφεί ο Κωνσταντίνος Γκλύσμπουργκ, τέως βασιλιάς. Η απόφαση ελήφθη σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
- Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης
- Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι
- Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία
- Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
- Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν τελικά επιλεγεί η Μητρόπολη Αθηνών ως ναός στον οποίο θα τελεστεί η κηδεία, τότε δε θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα.
Ο Κωνσταντίνος Β’ Γκλύξμπουργκ πέθανε σε ηλικία 83 ετών από πολυοργανική ανεπάρκεια. Νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών.
Μετά την έκπτωσή του, διεκδίκησε ακίνητη περιουσία (Κτήμα και ανάκτορα Τατοίου, κτήμα και ανάκτορο Μon Repos Κερκύρας και δασόκτημα Πολυδενδρίου Λαρίσης) και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τελικά η απόφαση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, του επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ, η οποία και του καταβλήθηκε.
Στην Μητρόπολη
Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής, καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου.
Η ανακοίνωση από το γραφείο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου.
Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,
Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων».
ΣΥΡΙΖΑ για Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ: «Έχει ήδη κριθεί από την ιστορία…»
Ανακοίνωση για τον θάνατο του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκεξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε ότι το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα έκλεισε το 1974, χαρακτηρίζοντας την περίοδο όπου ο Γλύξμπουργκ ήταν αρχηγός κράτους ως μελανή.
«Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε ανθρώπινο επίπεδο ωστόσο εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αναλυτικά:
Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία.
Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανότερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία.
Σε ανθρώπινο επίπεδο ωστόσο εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eναλλακτικές για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας αναζητεί η Κομισιόν
- Η Χαμάς δεν θα παραδώσει τα όπλα της υποστηρίζει ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης
- Στις κάλπες η Ιαπωνία με την Τακαΐτσι να διεκδικεί την αυτοδυναμία
- Ο Τούρκος Alperen Sengun ζητά (ξανά) συγγνώμη για σχόλιο, αυτή τη φορά σεξιστικό
- Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού (21:00) στο απόλυτο ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου
- Ο Λεκορνί ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, να εγκαταλείψει την κυβέρνηση
- Θεοδωρικάκος: 150 εκατ. ευρώ για Τεχνητή Νοημοσύνη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Eνας στους δύο Γερμανούς τάσσεται υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








