Διεθνή

Η Louis Vuitton οργάνωσε το «κονκλάβιο» μόδας στην Αβινιόν

Financialreport.gr

Στο κάστρο, όπου για 67 χρόνια επτά Πάπες διέμεναν μετά από μια σύγκρουση ανάμεσα στο Βατικανό και τη Γαλλία

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του Πάπα από το κονκλάβιο των καρδιναλίων, ο οίκος Louis Vuitton διοργάνωσε μια ξεχωριστή επίδειξη μόδας στο Παπικό Μέγαρο της Αβινιόν, το βράδυ της Πέμπτης 22 Μαΐου.
Για 67 χρόνια, μέχρι το 1376, επτά Πάπες διέμεναν στην Αβινιόν, μετά από μια σύγκρουση ανάμεσα στο Βατικανό και τη Γαλλία. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο Πάπας Μπενουά ΙΒ΄ άρχισε να χτίζει το παλάτι, το 1335.
Ένα, πραγματικά, σπάνιο και μεγαλοπρεπές μεσαιωνικό συγκρότημα με μοναστήρια, πλακόστρωτα σοκάκια, απότομες πέτρινες σκάλες, πυργίσκους και δεκάδες γοτθικά παράθυρα, το Παπικό Μέγαρο καταχωρήθηκε επίσημα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πριν από 30 χρόνια, μια αναγνώριση που γιόρτασε με αυτή την παράσταση.
Ο Nicolas Ghesquière, ο δημιουργικός διευθυντής του Οίκου, κατασκεύασε ένα τεράστιο πλέγμα από σκαλωσιές για να φιλοξενήσει τους 450 καλεσμένους, σε ένα υπερυψωμένο σκηνικό, μέσα στο Grand Cour του παπικού παλατιού.
Πριν από την επίδειξη, τα χαρακτηριστικά ιαπωνικά γκονγκ χτυπούσαν κάθε 30 δευτερόλεπτα, υποδηλώνοντας την ηρεμία πριν από την καταιγίδα.
Ο Nicolas άνοιξε τη δράση με ιπποτική κομψότητα. Θηλυκοί ιππότες. Θρύλοι του Αρθούρου, σε μια από τις μεγαλύτερες επιδείξεις του για τη Louis Vuitton, ο Ghesquière χρησιμοποίησε μεσαιωνικές ιδέες, ακόμα και όταν χρειάστηκε να τις ανατρέπει και τις επανεφευρίσκει.

Οι καλεσμένοι κάθονταν σε ξύλινες καρέκλες, βαμμένες στο κόκκινο χρώμα των καρδιναλίων, άξιες για κονκλάβιο, με το καστ να παρελαύνει μπροστά κατά μήκος μιας φωτισμένης πασαρέλας.
Πριν από την επίδειξη, οι διάσημοι καλεσμένοι, όπως οι Έμμα Στόουν, Τζέιντεν Σμιθ, Κλόε Μόρετζ, Κέιτ Μπλάνσετ, Φέλιξ Λι, Φάρελ Γουίλιαμς, Σαοϊρς Ρόναν, Κατρίν Ντενέβ και Αλίσια Βικάντερ, αναμειγνύονταν σε μια ξεχωριστή αυλή, το Le Cour de Clôture, πίνοντας σαμπάνια, με ήχους που συνδύαζαν εποχές και είδη, όπως ακριβώς η μόδα του Nicolas. Ο ήχος της δεκαετίας του ’70 – από την κλασική μπαλάντα του Τζέρι Ράφερτι “Right Down the Line” μέχρι την ηλεκτρονική ντίσκο με έδρα την Μπολόνια, “Shadows From Nowhere” των Blue Gas.
Ο Ghesquière κατανοεί ότι η πολυτέλεια έχει γίνει μια τεράστια βιομηχανία, όχι επειδή οι άνθρωποι θέλουν να φαίνονται ότι έχουν μια ακριβή τσάντα, αλλά επειδή θέλουν να φαίνονται ότι έχουν κύρος και γούστο, τα οποία όλα σηματοδοτούνται από την επιλογή του Παπικού Μεγάρου, του οποίου ο Οίκος Louis Vuitton θα χρηματοδοτήσει ένα νέο έργο αρχιτεκτονικού φωτισμού για να φωτίσει την πρόσοψη όταν πέφτει το σκοτάδι.
Τον 14ο αιώνα, ονόμαζαν τις επτά δεκαετίες που οι Πάπες διέμεναν στην Αβινιόν ως τη Βαβυλωνιακή Αιχμαλωσία. Εκείνο το βράδυ, όμως, όλοι κατάλαβαν πως ο Nicolas Ghesquière είχε απελευθερώσει πολλές ιδέες και κανείς τους δεν ένιωθε “αιχμάλωτος” σε αυτό το μοναδικό “κονκλάβιο” μόδας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu