Και έδωσε την επενδυτική βαθμίδα
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Baa3 από Βa1 προχώρησε η Moody’s, δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα αλλά μετέβαλε τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές.
Η Moody’s ήταν ο μόνος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που είχε διατηρήσει τη χώρα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας άλλος οίκος η DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο, ένα σκαλί υψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο BBB, θέτοντας σταθερό outlook. Επεται αξιολόγηση από την S&P στις 18 Απριλίου και από τη Fitch στις 16 Μαϊου.
Οπως αναφέρει η αναφορά της Moody’s, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας έχει πλέον μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε πιθανά μελλοντικά σοκ. Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί ταχύτερα των εκτιμήσεων.
Με βάση τις πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα, τις θεσμικές βελτιώσεις που αποδίδουν και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να τρέχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα που σταδιακά θα μειώσουν το βάρος του χρέους.
Επιπλέον, η υγεία του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να βελτιώνεται, κάτι που περιορίζει το ρίσκο ενός τραπεζικού πιστωτικού γεγονότος που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο πιστωτικό προφίλ της χώρας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται στα 1,1835 δολάρια
- Πειραιώς: Παραμένουν σημαντικά υψηλότεροι οι δασμοί από αυτούς που ίσχυαν μέχρι και πέρυσι
- Εθνική Ασφαλιστική: Συμφωνία με Συγγελίδη για την απόκτηση των εταιρειών Elysee
- ΤτΕ: Στα 79,714 δισ. ευρώ τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers το β΄τρίμηνο – Στα 27,961 δισ. ευρώ των επιχειρήσεων
- Έκοψαν τον Jimmy Kimmel μετά από σχόλιο για τον Kirk
- Eurostat: Αύξηση 3,2% στην οικοδομική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιούλιο
- ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Οκτωβρίου 2025
- Καινούργια προγράμματα από τη Vodafone
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις