Διεθνή

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώνεται μετά από έξι τρίμηνα λόγω δασμών

Financialreport.gr

Οι οικονομολόγοι μιλούν για κάμψη η οποία δε σηματοδοτεί την έναρξη ύφεσης

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε σχεδόν 2% στο τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την πρώτη μείωση σε έξι συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί άρχισαν να πλήττουν τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν ιδιαίτερα μεγάλη υποχώρηση στις παραγγελίες τους μετά από μια περίοδο «εμπροσθοβαρών» εξαγωγών πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί.

Παρά τα αδύναμα στοιχεία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κάμψη αυτή είναι προσωρινή και δεν σηματοδοτεί την έναρξη ύφεσης, καθώς η συρρίκνωση ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν.

Το ΑΕΠ μειώθηκε 1,8% σε ετησιοποιημένη βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι αναθεωρημένη πρόβλεψης για ανάπτυξης 2,3% το προηγούμενο τρίμηνο και εκτιμήσεων των οικονομολόγων για συρρίκνωση 2,5%. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία υποχώρησε 0,4%, λίγο καλύτερα από τη μέση πρόβλεψη για πτώση 0,6%. Η καθαρή εξωτερική ζήτηση (εξαγωγές μείον εισαγωγές) αφαίρεσε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη, αντιστρέφοντας τη θετική συμβολή 0,2 μονάδων του δεύτερου τριμήνου, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ έγιναν πιο έντονες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είδαν τον όγκο των αποστολών να μειώνεται, παρότι σε μεγάλο βαθμό απορρόφησαν τους νέους δασμούς μειώνοντας τις τιμές τους.

Οι πιέσεις στις εξαγωγές εντάθηκαν μετά τη συμφωνία που επισημοποίησαν ΗΠΑ και Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, με την οποία εφαρμόζεται βασικός δασμός 15% σε σχεδόν όλες τις ιαπωνικές εισαγωγές, έναντι αρχικού συντελεστή 27,5% για τα αυτοκίνητα και 25% για τα περισσότερα άλλα αγαθά. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε κατοικίες επιβράδυναν, καθώς αυστηρότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης που τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο ανέβαλαν ή «πάγωσαν» νέες δεσμεύσεις.

Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκε μόλις 0,1%, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της αγοράς αλλά χαμηλότερα από το 0,4% του δεύτερου τριμήνου, γεγονός που δείχνει ότι το αυξημένο κόστος των τροφίμων επιβαρύνει τις δαπάνες των νοικοκυριών. Αντίθετα, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν 1%, πολύ πάνω από την πρόβλεψη για 0,3%, σημειώνοντας τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ανόδου. «Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τέταρτο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Αναζωογόνησης Μινόρου Κιούτσι, υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα ενισχύει την εκτίμηση πως η οικονομία παραμένει σε μια μέτρια πορεία ανάκαμψης.

Παρά τα αδύναμα στοιχεία, οι προβλέψεις του ιδιωτικού τομέα συγκλίνουν σε ανάκαμψη της ανάπτυξης στο διάστημα ΟκτωβρίουΔ-εκεμβρίου. Δημοσκόπηση 37 οικονομολόγων του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών της Ιαπωνίας προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% για το τέταρτο τρίμηνο. Τα στοιχεία του ΑΕΠ δημοσιεύονται ενώ η κυβέρνηση Τακαΐτσι καταρτίζει νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Ο υπουργός Οικονομικών Σατσούκι Καταγιάμα δήλωσε την Κυριακή ότι τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης θα ξεπεράσουν τα 17 τρισεκατομμύρια γεν (περίπου 109,9 δισ. δολάρια).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu