Ενέργεια

Η συμβολή του ελληνικού κέντρου SElene στην έρευνα για τα αίτια του μπλακ άουτ στην Ισπανία

Η έρευνα γίνεται από τον ευρωπαίο διαχειριστή δικτύου, ENTSO- E

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία που εκκίνησε ο Ευρωπαίος διαχειριστής δικτύου, ENTSO- E, ώστε να συγκροτηθεί ομάδα που θα ερευνήσει τα βαθύτερα αίτια του μπλακ άουτ της Ιβηρικής Χερσονήσου αλλά και θα διατυπώσει συστάσεις προληπτικές για όλη την Ευρώπη ενόψει του θερμού καλοκαιριού. Ωστόσο, η διαδικασία επιλογής των φορέων που θα συγκροτούν την ομάδα αυτή είναι αμφίβολο ότι θα προλάβει τις συνέπειες υπερφόρτωσης του δικτύου πριν το καλοκαίρι, καθώς βρίσκεται ακόμα υπό συγκρότηση.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι θα συμμετέχουν αρμόδιοι από τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Δανία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Από την Ελλάδα, μάλιστα θα συμμετέχει το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, SEleNe CC με εκπρόσωπο την ερευνήτρια Μαρία- Φαίδρα Κατσιαντώνη και αποτελεί το μοναδικό συντονιστικό κέντρο σε όλα την ομάδα έρευνας.

Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες του Financial Report, η διαδικασία είναι εθελοντική οπότε αναμένεται απλά η εθελούσια δήλωση συμμετοχής από τα συντονιστικά κέντρα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ ή τις ρυθμιστικές αρχές, ή τους διαχειριστές τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα συντονιστικό κέντρο σε όλη τη διαδικασία.

Σε επικοινωνία του Financial Report με το ελληνικό συντονιστικό κέντρο SEleNe έγινε σαφές γιατί συμμετέχει μόνο αυτό από την ευρύτερη περιοχή και σε τι επίπεδο θα είναι η συμβολή του στην έρευνα.

H συμμετοχή του SeleNE

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του Financial Report, γιατί επιλέχθηκε το συντονιστικό κέντρο SeleNE και όχι ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ όπως συνέβη σε άλλες χώρες, το συντονιστικό κέντρο απάντησε τα εξής:

«Βάσει κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν λαμβάνει χώρα ένα συμβάν τέτοιας κλίμακας στο δίκτυο, στην επιτροπή διερεύνησης του συμβάντος (expert panel) τα συντονιστικά κέντρα (RCCs) εκπροσωπούνται υποχρεωτικά από ένα RCC που δεν σχετίζεται άμεσα με την περιοχή ενδιαφέροντος που επηρεάστηκε. Συνεπώς, ο οργανισμός μας συμμετέχει ως εκπρόσωπος των συντονιστικών κέντρων (RCCs), ύστερα από τη μεταξύ τους συζήτηση και κοινή απόφαση ως προς τούτο».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το SEleNe CC, αυτό «ηγείται της ανεξάρτητης έρευνας που διεξάγεται από τα RCCs, εκπροσωπώντας αυτά στο expert panel. Η έρευνα στόχο έχει μεταξύ άλλων να διαλευκάνει τα αίτια που οδήγησαν στο blackout και πώς αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν», ενώ στο τέλος αυτής «εκδίδονται τα σχετικά συμπεράσματα και συστάσεις», δήλωσε το ελληνικό συντονιστικό κέντρο. Μάλιστα, έγινε επίσης σαφές ότι το έργο του SEleNe CC έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί μέχρις ότου εκδοθεί το grid incident final report, που είναι και η τελική αναφορά σχετικά με τα αίτια του μπλακ άουτ.

«Η έρευνα αυτή αποτελεί μεγάλη πρόκληση λόγω της πολυπλοκότητας του συμβάντος καθώς και του όγκου πληροφοριών προς ανάλυση», δηλώνει στο Financial Report η Ελληνίδα ερευνήτρια ερευνήτρια Μαρία- Φαίδρα Κατσιαντώνη που εκπροσωπεί το κέντρο στο expert panel.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει μια ενδελεχής και τεχνικά άρτια έρευνα, της οποίας τα συμπεράσματα θα είναι χρήσιμα τόσο για τις χώρες που επλήγησαν όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη ώστε να αποφευχθεί ένα παρόμοιο γεγονός στο μέλλον», συμπλήρωσε η ίδια.

Η έρευνα του ENTSO-E

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαίου διαχειριστή δικτύου ENTSO-E, ο ίδιος και οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (TSOs) που είναι μέλη του, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές (NRAs) και τα περιφερειακά κέντρα συντονισμού (RCCs) συγκρότησαν κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων. Η ομάδα διευθύνεται από εμπειρογνώμονες από TSOs που δεν επηρεάστηκαν άμεσα από το συμβάν και περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες τόσο από τους επηρεαζόμενους όσο και από τους μη επηρεαζόμενους TSOs.

Σύμφωνα με τη «Μεθοδολογία κλίμακας ταξινόμησης συμβάντων» (Incident Classification Scale Methodology), η έρευνα θα χωριστεί σε δύο φάσεις. Πρώτον, η επιτροπή θα συλλέξει και θα αναλύσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το συμβάν για να ανασυνθέσει τα γεγονότα της 28ης Απριλίου και να προσδιορίσει τα αίτια του μπλακάουτ. Αυτές οι παρατηρήσεις θα ολοκληρωθούν και θα δημοσιευθούν σε μια έκθεση γεγονότων, ενώ στη δεύτερη φάση, η επιτροπή θα καταρτίσει συστάσεις για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, οι οποίες θα δημοσιευθούν ως τελική έκθεση.

Τέλος, προβλέπεται ότι ο ENTSO-E θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη μέσω της Ομάδας Συντονισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας και στη συνέχεια θα τα δημοσιεύσει μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu