Τεχνολογία

Η συνάντηση Παπαστεργίου με τους CEO’s του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και το κράτος «νταβατζής»

Ο υπουργός ζήτησε επιτάχυνση επενδύσεων και καλύτερο συντονισμό για να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης της ΕΕ σε ότι αφορά την ταχύτητα του ίντερνετ

Την Τρίτη 19/3 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου είχε συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ-Nova-Vodafone) και της ΔΕΗ που μπαίνει σιγά-σιγά στον κλάδο με επενδύσεις οπτικών ινών, με αντικείμενο τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις υποδομών (οπτικές ίνες). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καθώς και ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών Κωνσταντίνος Καράντζαλος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός στο θέμα ευρυζωνικότητας και ζήτησε τα πλάνα ανάπτυξης των επενδύσεων που υλοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Οι επενδύσεις υλοποιούνται με ικανοποιητικό ρυθμό αλλά οι οπτικές ίνες έχουν διεισδύσει μόνο κατά 30%.

Να σημειωθεί πως ένα άλλο θέμα που εμπόδιζε μέχρι τώρα την επιτάχυνση των επενδύσεων – γιατι τώρα απλώς υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης – είναι οι μεγάλοι φόροι που επιβάλλονται στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 24% και τέλος κινητής τηλεφωνίας.  Με τέτοιους φόρους σε έναν κλάδο που αποτελεί αιχμή εκσυγχρονισμού μιας οικονομίας δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά, αφού ο βασικός κερδισμένος δεν είναι οι εταιρείες που παρέχουν την υπηρεσία και οι πολίτες αλλά το κράτος, που ΄στον συγκεκρένο κλάδο έχει ρόλο «νταβατζή», όπως εύστοχα είχε στέλεχος εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ο υπουργός ζήτησε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στα δίκτυα οπτικών ινών που οι πάροχοι αναπτύσσουν, να γίνει ακόμη καλύτερη εκμετάλλευση των κουπονιών που σήμερα υπάρχουν, όπως το Smart Readiness αλλά και αυτών που έρχονται (Gigabit Voucher, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ για ευρυζωνικές συνδρομές), καθώς και η διευκόλυνση των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκε ρητά ως κοινός στόχος, η συνεργασία με τους παρόχους έτσι ώστε σύντομα η Ελλάδα να έχει βελτιώσει τη θέση της στους Ευρωπαϊκούς δείκτες σταθερής τηλεφωνίας, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις περιαστικές περιοχές μέσω του προγράμματος Ultra Fast Broadband που έχει ξεκινήσει.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να κατατεθούν άμεσα τα πλάνα επέκτασης των δικτύων οπτικών ινών, ώστε να χαρτογραφηθεί χρονικά και χωρικά η προώθηση της ευρυζωνικότητας, κάτι που αποτελεί και βασικό παράγοντα ανάπτυξης για τη συνδεσιμότητα της χώρας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu