Το αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξ που έδωσε στους Financial Times
Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία ενέργειας ExxonMobil για μια μεγάλη συμφωνία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.
Η χώρα, η οποία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο, επιδιώκει να οικοδομήσει ένα νέο κανάλι ενεργειακού εφοδιασμού που θα την κάνει λιγότερο εξαρτημένη από οποιονδήποτε μεμονωμένο εταίρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% της κατανάλωσης πέρυσι.
Η Τουρκία θα εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως μέσω της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που συζητείται με την Exxon, είπε ο Μπαϊρακτάρ , προσθέτοντας ότι το σύμφωνο μπορεί να διαρκέσει για μια δεκαετία. Ο Μπαϊρακτάρ είπε επίσης ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας είναι ακόμη υπό συζήτηση
Τα εκατομμύρια τόνοι LNG είναι αρκετοί για να καλύψουν περίπου το 7% κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ης FT που βασίζονται σε στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς. Πέρυσι, η Τουρκία εισήγαγε 5 εκατομμύρια τόνους LNG από τις ΗΠΑ στην «spot» αγορά όπου αγοράζεται και πωλείται ενέργεια για επικείμενη παράδοση, είπε ο Μπαϊρακτάρ .
Η Άγκυρα, επιδιώκει να «διαφοροποιήσει» τις προμήθειες φυσικού αερίου της πριν λήξουν ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της με τη Ρωσία το 2025 και αυτά με το Ιράν τον επόμενο χρόνο, είπε ο Μπαϊρακτάρ. Επίσης έχει μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας LNG με την Αλγερία και το Ομάν.
Η Τουρκία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία. Τα νοικοκυριά επωφελούνται επίσης από μεγάλες και δαπανηρές επιδοτήσεις φυσικού αερίου μέσω της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Botaş.
Η Ρωσία είναι επίσης ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Τουρκίας και είναι ιδιοκτήτης πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας, που βρίσκεται υπό κατασκευή, στις ακτές της Μεσογείου. Η Ρωσία, μαζί με τη Νότια Κορέα, έχουν και οι δύο «σοβαρό ενδιαφέρον» για ένα παρόμοιο πυρηνικό έργο στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Μπαϊρακτάρ.
Ο Μπαϊρακτάρ υπερασπίστηκε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι «ανταγωνιστικές» ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία βοήθησαν την Τουρκία να αποφύγει την ενεργειακή κρίση που έπληξε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την έναρξη του πολέμου.
«Για την ασφάλεια του εφοδιασμού, πρέπει να πάρουμε φυσικό αέριο από κάπου. Θα μπορούσε να είναι από τη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι από το Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσε να είναι το Ιράν ή επιλογές LNG», είπε ο Bayraktar, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας. ποιο αέριο είναι φθηνότερο;»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τέμπη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Μέσω της παλιάς Εθνικής οδού η κίνηση των οχημάτων
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ολοκληρώθηκε η διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Λάμψα: Αύξηση 9,42% στις πωλήσεις το 2024 με 122,8 εκατ. ευρώ
- ExxonMobil: Μείωση κερδών 6% στα 7,71 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο
- Eldorado Gold: Αύξηση εσόδων 38%, καθαρά κέρδη στους μετόχους 0,35 δολάρια ανά μετοχή το α΄τρίμηνο
- ΕΕ: Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για παραβίαση των κανόνων απορρήτου δεδομένων
- Tesla: “Βουτιά” 80,7% των πωλήσεων στη Σουηδία τον Απρίλιο
- “Πράσινο φως” από την Κομισιόν για 3,13 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις