Επιχειρήσεις

Η τουρκική επιτροπή ανταγωνισμού κατά Meta για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εφαρμογών της

Αφορά δεδομένα που συλλέγει μέσω Instagram και Threads

Η αρχή ανταγωνισμού της Τουρκίας επέβαλε τη Δευτέρα ένα προσωρινό μέτρο στην εταιρεία Meta Platforms Inc με σκοπό να εμποδίσει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των πλατφορμών Instagram και Threads, καθώς διερευνά πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην αγορά.

Τον Δεκέμβριο, η αρχή ξεκίνησε έρευνα για τη μητρική Meta για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, μέσω της διασύνδεσης των δεδομένων της πλατφόρμας Instagram με τη νεότερη Threads.

Η αρχή είπε ότι το προσωρινό μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση, καθώς τα δεδομένα που λαμβάνονται και συγκεντρώνονται μέσω αυτών των δύο εφαρμογών θα μπορούσαν να «παραβιάσουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά» στην αγορά.

Επίσης, τουρκική αρχή επέβαλε ως μέρος ξεχωριστής έρευνας, στη Meta πρόστιμο 4,8 εκατομμυρίων λιρών (148.000 δολάρια) για κάθε μέρα, για μήνυμα ειδοποίησης που η εταιρεία έστελνε στους χρήστες σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων.

Η ειδοποίηση σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών Facebook, Instagram και WhatsApp της εταιρείας δεν παρείχε επαρκείς πληροφορίες και δεν ήταν αρκετά διαφανής, ανέφερε.

Η ειδοποίηση χρήστη σχεδιάστηκε επίσης για να καθοδηγήσει τους χρήστες να εγκρίνουν την κοινή χρήση δεδομένων, η οποία δεν κρίθηκε επαρκής για την αντιμετώπιση των ανησυχιών κατά του ανταγωνισμού, πρόσθεσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu