Διεθνή

Η Τσεχία παίρνει μέτρα βαριάς λιτότητας με αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα

«Το πρόγραμμα λιτότητας θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στα κριτήρια του Μάαστριχτ την επόμενη χρονιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα

Η κάτω Βουλή της Τσεχίας υιοθέτησε χθες Παρασκευή πακέτο μέτρων λιτότητας, που συμπεριλαμβάνει μειώσεις μισθών στο δημόσιο, περικοπές του κυβερνητικού προϋπολογισμού και αυξήσεις φόρων σε σειρά ειδών, με σκοπό να αναταχθούν τα δημόσια οικονομικά που παραπαίουν εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβερνητική συμμαχία της κεντροδεξιάς εξασφάλισε την έγκριση του νομοσχεδίου με 108 ψήφους στο κοινοβούλιο των 200 εδρών.

Σκοπός του προγράμματος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 3,5% του ΑΕΠ φέτος στο 1,8% το 2024 και στο 1,2% το 2025.

«Το πρόγραμμα λιτότητας θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στα κριτήρια του Μάαστριχτ την επόμενη χρονιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα μέσω X (πρώην Twitter).

Πρόσθεσε πως τα κριτήρια (για την υιοθέτηση του ευρώ), που προέβλεπαν συγκεκριμένα όρια ως προς τον πληθωρισμό, το έλλειμμα και το χρέος, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα επιτόκια, είναι «δείκτης καλής υγείας των δημοσίων οικονομικών».

Πιστή στο νόμισμά της, την κορόνα, η Δημοκρατία της Τσεχίας δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην ευρωζώνη, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία γι’ αυτό, παρά τον συνεχιζόμενο διάλογο για το ζήτημα και παρότι είναι μέλος της ΕΕ από το 2004.

Οι βουλευτές ενέκριναν μεγάλες μειώσεις δημόσιων επιδοτήσεων, μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις από το 19% στο 21%, αύξηση της φορολογίας ακινήτων, των ειδικών τελών σε προϊόντα καπνού, αλκοολούχα ποτά και τυχερά παιγνίδια. Μειώνεται, εξάλλου, ο κυβερνητικός προϋπολογισμός στο σύνολό του.

Το νομοσχέδιο –μένει ακόμη να εγκριθεί από τη Γερουσία, κάτι πάντως που θεωρείται βέβαιο, και να υπογραφτεί από τον πρόεδρο– αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την έγκριση του πακέτου μέτρων λιτότητας «μαύρη μέρα για την τσεχική οικονομία», καθώς εκφράζονται έντονες ανησυχίες πως θα επιβραδύνει κι άλλο την ανάπτυξη και ενδέχεται επίσης να μεγεθύνει τον πληθωρισμό.

Καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας και από τις εξαγωγές στην ευρωζώνη, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε ανησυχητικά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία το 2020.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της χώρας 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε συρρίκνωση 0,6% σε ετήσια βάση και στασιμότητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομική δραστηριότητα στην Τσεχία αναμένεται να επεκταθεί κατά μόλις 0,2% φέτος και 2,3% το 2024.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu