Χιλιάδες ουκρανοί πρόσφυγες που είχαν φτάσει στη Βουλγαρία μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στη χώρα τους μετακινούνται πλέον σε άλλες χώρες, εν μέσω διένεξης για το πού θα φιλοξενούνται.
Αρχικά, η Σόφια είχε πάρει την απόφαση μεγάλο μέρος των Ουκρανών να στεγαστεί σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία, κατά μήκος των βουλγαρικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα.
Όμως, με την έλευση της τουριστικής περιόδου, οι βουλγαρικές αρχές πήραν την απόφαση να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε άλλες δομές.
Πολλοί πρόσφυγες αποδοκίμασαν την απόφαση να μετακινηθούν, εξηγώντας πως φοβούνται πως θα πάψουν να τους προσφέρονται βασικές υπηρεσίες, και αποφάσισαν να πάνε σε άλλα κράτη. Πολλοί πήραν λεωφορεία για τη Ρουμανία, από όπου ελπίζουν να πάνε σε άλλες χώρες, κυρίως στη δυτική Ευρώπη.
Την Πέμπτη, οι αρχές στη Σόφια καταμετρούσαν 80.600 πρόσφυγες. Ο αριθμός τους μειώθηκε θεαματικά από τη Δευτέρα, όταν γινόταν λόγος για περίπου 90.000.
Η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Καλίνα Κονσταντίνοβα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους Ουκρανούς πρόσφυγες για τα προβλήματα που προκάλεσε η αλλαγή της πολιτικής ως προς την υποδοχή τους.
Πάντως δεν σκοπεύουν όλοι οι πρόσφυγες να φύγουν από τη Βουλγαρία. Όσοι δεν έχουν βρει κάπου να μείνουν ή κάποιον να τους φιλοξενήσει ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και μετακινούνται στην ενδοχώρα. Έχουν ανοίξει δύο κέντρα υποδοχής, αλλά οι άνθρωποι που πήγαν σε αυτά διαμαρτύρονται διότι στις δομές αυτές δεν υπάρχει ζεστό νερό, ούτε τροφή για μικρά παιδιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Noval Property: Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή κτηρίου στο Μετς
- Αλλαγές στο νομοσχέδιο για άμεσες ξένες επενδύσεις, κακό timing για την ψήφισή του και με τις ασάφειες να…παραμένουν
- Φάις Group: Ενισχύει το δίκτυο της Κiko Milano με το βλέμμα στον τουρισμό
- ΑΑΔΕ: “Λουκέτο” λόγω φοροδιαφυγής σε πασίγνωστο πολυτελές εστιατόριο της Αθήνας
- Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Nέο ΔΣ στην ΗΑPCO&DES: Πρόεδρος η Αντωνία Αλεξάνδρου, Αντιπρόεδρος ο Αλ. Αγγελόπουλος της Aldemar
- EZA: Τί σηματοδοτεί η προσθήκη ιταλικού ζύθου στο χαρτοφυλάκιό της
- ΗΠΑ και ΗΑΕ ενισχύουν την αμυντική συνεργασία με συμφωνία 1,4 δισ. δολαρίων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις