Αγορές

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ έδωσε την εκκίνηση για τζόγο στην αγορά ομολόγων 25 τρισ. δολαρίων

Το αντίκτυπο που θα έχει η υποβάθμιση της Fitch στα αμερικανικά ομόλογα προσπαθούν να αποτιμήσουν οι επενδυτές - Goldman Sachs: Τι πραγματικά σημαίνει

Η Fitch Ratings έγινε χθες ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης στέρησε από τις ΗΠΑ την κορυφαία αξιολόγηση AAA, υποβαθμίζοντάς την σε AA+, μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών.

Αλλά αν το παρελθόν μπορεί να είναι ένας οδηγός, η μεγάλη αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ένα ράλι στην αγορά περίπου 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τίτλους του Δημοσίου, σημειώνει το Marketwatch.

«Η χρονική στιγμή συνιστά μια μικρή έκπληξη», δήλωσε ο Chip Hughey, διευθύνων σύμβουλος, σταθερού εισοδήματος, στην Truist Advisory Service, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το MarketWatch το βράδυ της Τρίτης.

«Αλλά αν δούμε το 2011 ως σύγκριση, η άμεση αντίδραση δεν αφορά την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για το χρέος», είπε ο Hughey, αλλά μάλλον με τις πιθανές ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη που «δημιουργούσαν ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα, παρά την υποβάθμιση».

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ το 2011 σε AA+ από AAA, ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους.

Η Fitch προειδοποίησε αρχικά τον Μάιο ότι θα μπορούσε να πατήσει και αυτή τη σκανδάλη, καθώς η τελευταία μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους παρέμενε σε αδιέξοδο. Προειδοποίησε για το ενδεχόμενο και πάλι τον Ιούνιο, αφού οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για το όριο δανεισμού τους, με την πραγματική υποβάθμιση να ακολουθεί περίπου ένα μήνα αργότερα.

Γύρω από την υποβάθμιση του 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε από περίπου 3% που κατευθυνόταν προς τον Αύγουστο σε περίπου 1,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το FactSet.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση θα αντικατοπτρίζει το 2011», είπε ο Hughey. «Από τη μια πλευρά, έχουμε μια άλλη ενέργεια αξιολόγησης που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την αντίληψη για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ». Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες που ανέφερε η Fitch στην έκθεσή της θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν άγχος στην αγορά, οδηγώντας τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο, είπε.

Ο Fitch είπε ότι η υποβάθμισή προήλθε από την «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση», ένα «υψηλό και αυξανόμενο» δημόσιο χρέος και τη «διάβρωση της διακυβέρνησης» ενόψει των επαναλαμβανόμενων πολιτικών αντιπαραθέσεων για το όριο του χρέους.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γραμματίων του Αμερικανικού Δημοσίου ανέβηκαν πάνω από το 5% τον Απρίλιο και παρέμειναν υψηλά, εν μέρει επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε γρήγορα τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια πριν από μια εβδομάδα, σε υψηλό 22 ετών και σε εύρος 5,25%-5,5%.

Οι επενδυτές εξομαλύνουν τον κατακλυσμό των τίτλων του Δημοσίου που εκδόθηκαν από τη στιγμή που η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους του Ιουνίου επέτρεψε την αναπλήρωση των ταμείων των ΗΠΑ, αν και με υψηλότερο κόστος δανεισμού από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Αναμενόταν ένα «τσουνάμι» πρόσθετων εκδόσεων αφού το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε εκτίμηση δανεισμού 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις των μακροχρόνιων 10ετών ομολόγων, που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση των πάντων, από στεγαστικά δάνεια έως εμπορικά χρέη ακινήτων, ήταν στο 4,048% την Τρίτη, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Goldman Sachs: Τι πραγματικά σημαίνει 

Η Goldman Sachs εξηγεί ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο της Fitch αντανακλά κυρίως τη διακυβέρνηση και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις, αλλά δεν αντανακλά νέες δημοσιονομικές πληροφορίες. Η υποβάθμιση θα πρέπει να έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς είναι απίθανο να υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή των αξιολογήσεων.

Τα κύρια σημεία που επισημαίνει είναι τα ακόλουθα:

  1. Η Fitch Ratingsυποβάθμισε την κρατική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ και επικαλούνται “την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση κατά τα επόμενα τρία χρόνια, μια υψηλή και αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης σε σχέση με τους “ΑΑ” και τους “ΑΑΑ” αξιολογούμενους ομολόγους” τους, ως λόγους για την υποβάθμιση.
  2. Η υποβάθμιση δεν περιέχει νέες δημοσιονομικές πληροφορίες. Οι προβλέψεις της Fitch υποδηλώνουν ομοσπονδιακό έλλειμμα περίπου 6% του ΑΕΠ κατά τα επόμενα χρόνια. Η Fitch παραθέτει τις προβλέψεις του CBO στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της, οπότε η υποβάθμιση δεν αντικατοπτρίζει νέες πληροφορίες ή μια σημαντική διαφορά απόψεων σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές. Η Fitch αναμένει ήπια ύφεση το 4ο τρίμηνο και το 1ο τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με την προσδοκία της Goldman Sachs ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση κατά το επόμενο έτος.
  3. H GSδεν πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν λόγω μιας υποβάθμισης. Η S&P υποβάθμισε την κρατική αξιολόγηση το 2011 και ενώ είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα, δεν υπήρξαν εμφανείς αναγκαστικές πωλήσεις εκείνη την περίοδο.
  4. Η Fitch δεν αναπροσάρμοσε το “ανώτατο όριο χώρας” της, το οποίο επιβεβαίωσε στο ΑΑΑ. Εάν η Fitch είχε επίσης μειώσει το ανώτατο όριο χώρας, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους τίτλους με αξιολόγηση ΑΑΑ που έχουν εκδοθεί από αμερικανικές οντότητες. Αυτή η ενέργεια αξιολόγησης δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις για τίτλους που έχουν εκδοθεί από κρατικά χρηματοδοτούμενους φορείς, ούτε για τους δημοτικούς εκδότες.
close menu