Η άνοδος του πληθωρισμού χονδρικής έχει ωθήσει πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις να μετακυλήσουν υψηλότερα κόστη στα νοικοκυριά
Ένα θετικό νέο είχε τον Οκτώβριο η οικονομία της Ιαπωνίας που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αξιοσημείωτη ύφεση, παρασύροντας και άλλες Ασιατικές οικονομίες. Ο πληθωρισμός χονδρικής της επιβραδύνθηκε κάτω από το 1% για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου 2,5 ετών γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί ένδειξη ότι οι πιέσεις ώθησης του κόστους, που είχαν ανεβάσει τις τιμές σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών, άρχισαν να υποχωρούν.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού που βασίζεται στα εμπορεύματα είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) και θέτει στο προσκήνιο το εάν οι μισθοί και οι δαπάνες των νοικοκυριών θα αυξηθούν αρκετά, ώστε να προκαλέσουν αύξηση των τιμών καταναλωτή λόγω της ζήτησης, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
«Η επίδραση των κρατικών επιδοτήσεων για τον περιορισμό των τιμών της βενζίνης και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας θα οδηγήσει πιθανότατα σε επιβράδυνση του πληθωρισμού των καταναλωτών μέχρι το κλείσιμο του οικονομικού έτους το Μάρτιο του 2024, αλλά ο ρυθμός επιβράδυνσης του πληθωρισμού των καταναλωτών θα πιο συγκρατημένος, καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι υψηλότεροι μισθοί θα στηρίξουν τις τιμές των υπηρεσιών», συμπλήρωσαν οι αναλυτές.
Ο δείκτης τιμών εταιρικών αγαθών (CGPI), ο οποίος μετρά τις τιμές που χρεώνουν η μία εταιρεία την άλλη για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, αυξήθηκε κατά 0,8% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, αλλά είναι σημαντικά κατώτερη αύξηση από το 2,2% του Σεπτεμβρίου.
Τα αποτελέσματα του Οκτωβρίου σηματοδότησαν τον 10ο συνεχόμενο μήνα επιβράδυνσης του πληθωρισμού χονδρικής, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να έρχεται κάτω από το 1% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα τα στοιχεία.
Η επιβράδυνση οφείλεται στις μειώσεις των τιμών του ξύλου, των χημικών προϊόντων και των προϊόντων χάλυβα, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της πτώσης του παγκόσμιου κόστους των βασικών εμπορευμάτων. Η άνοδος του πληθωρισμού χονδρικής έχει ωθήσει πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις να μετακυλήσουν υψηλότερα κόστη στα νοικοκυριά, γεγονός που οδήγησε την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στις τριμηνιαίες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ασφάλειες: Η αφαίμαξη με τα συμβόλαια υγείας συνεχίζεται – Έφθασαν τα ειδοποιητήρια με νέες αυξήσεις 9%
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ και στις σήραγγες Αγ. Κωνσταντίνου – Καμένων Βούρλων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις