Διεθνή

Ιαπωνία: Νέα επέμβαση της BoJ στις αγορές, για «φρένο» στις αποδόσεις των ομολόγων

Ο διοικητής της Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), Χαρουχίκο Κουρόντα

Η BoJ επενέβη αφού την Πέμπτη η απόδοση του ιαπωνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 0,65%, σε νέο υψηλό 9 ετών

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) παρενέβη για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο 7ήμερο στις αγορές για να «παγώσει» την άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ασιατικής χώρας, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να περιορίσει τις απότομες κινήσεις των επιτοκίων, ακόμη και όταν δημιουργεί χώρο για την άνοδό τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η BoJ επενέβη αφού την Πέμπτη η απόδοση του ιαπωνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 0,65%, σε νέο υψηλό 9 ετών. Η κίνηση προκάλεσε την τράπεζα να ανακοινώσει την αγορά τίτλων αξίας 400 δισ. γεν (2,8 δισ. δολάρια) σε διάφορες λήξεις.

Ο αντίκτυπος έγινε άμεσα αισθητός και στην αγορά συναλλάγματος, με το γεν να αποδυναμώνεται. Προκάλεσε ήπια αστάθεια στο χρηματιστήριο του Τόκιο, το οποίο παρέμεινε χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή η BoJ προσάρμοσε την πολιτική ώστε να επιτρέψει την άνοδο των αποδόσεων των 10ετών τίτλων στο 1%. Ωστόσο, οι ενέργειές της αυτή την εβδομάδα καθιστούν σαφές ότι δεν θα ανεχθεί μια γρήγορη κίνηση σε αυτό το επίπεδο, σημειώνει το Bloomberg.

Η σημασία για την παγκόσμια αγορά ομολόγων

Η προοπτική αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ιαπωνικών τίτλων διαπερνά τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Οι Ιάπωνες επενδυτές, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στην πατρίδα τους, είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι κρατικού χρέους των ΗΠΑ και κατέχουν τα πάντα, από ευρωπαϊκά ομόλογα έως βραζιλιάνικα ομόλογα.

close menu