Μειώνεται από 7%, που είχε αρχικά θεσπιστεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση του 2024
Μειωμένο rebate για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία προβλέπει νέα υπουργική απόφαση, την οποία υπογράφουν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης καθώς και οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς και Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, το ανώτατο ποσοστό rebate μειώνεται από 7%, που είχε αρχικά θεσπιστεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση του 2024, σε 5%, όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Υγείας κατά τις διαβουλεύσεις με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το rebate διαμορφώνεται κλιμακωτά, ανάλογα με τον συνολικό τζίρο του προμηθευτή προς κάθε νοσοκομείο το προηγούμενο τρίμηνο:
- Για ποσά έως 10.000 ευρώ, δεν επιβάλλεται rebate (0%).
- Για ποσά από 10.000 έως 30.000 ευρώ, το rebate ανέρχεται στο 3%.
- Για ποσά άνω των 30.000 ευρώ, το rebate καθορίζεται στο 5%.
Το ποσό της έκπτωσης υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας των τιμολογίων (χωρίς ΦΠΑ) και αποδίδεται τριμηνιαία, έως τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (31 Μαΐου, 31 Αυγούστου, 30 Νοεμβρίου και 28 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους). Η καταβολή μπορεί να γίνει είτε με απευθείας πληρωμή είτε μέσω συμψηφισμού με ισόποσες οφειλές του νοσοκομείου προς τον προμηθευτή.
Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από τη δημοσίευση της απόφασης και όχι αναδρομικά από τη θέσπισή του.
Προβληματισμός στον κλάδο
Σύμφωνα με την απόφαση, οι συμβάσεις που προκύπτουν από διαγωνιστικές διαδικασίες δεν εξαιρούνται από το μέτρο, παρά τη σχετική δέσμευση του Υπουργού Υγείας. Ωστόσο, εξαιρούνται οι δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 72 του ν. 5129/2024), όπου η προμήθεια επιτυγχάνει εξοικονόμηση άνω του 5% σε σχέση με την προϋπολογισθείσα αξία.
Οι εταιρείες είχαν προτείνει το rebate να αποδίδεται κατά την πληρωμή των τιμολογίων από τον Δημόσιο Φορέα, ώστε να συνδέεται άμεσα με την εξόφληση. Εντούτοις, το αίτημα δεν φαίνεται να έγινε αποδεκτό, προκαλώντας ανησυχίες, με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές συχνά υπερβαίνουν τους 12 μήνες, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη για εξόφληση εντός 60 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προκαταβάλουν το rebate πριν καν πληρωθούν για τις προμήθειές τους.
Πηγές από τον κλάδο αναφέρουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη (>60 ημερών) των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ αντίστοιχα έντονο πρόβλημα εντοπίζεται και στα ατιμολόγητα ποσά, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός από την πλευρά των εταιρειών, ενώ το θέμα αναμένεται να τεθεί άμεσα επί τάπητος σε θεσμικό επίπεδο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις