Η έρευνα καταγράφει αποκλιμάκωση σε ετήσια και μηνιαία βάση, με τις μεγαλύτερες μειώσεις σε φρούτα και λαχανικά
Μείωση 0,75% καταγράφηκε στις τιμές των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβριο του 2026 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2026, ο δείκτης τιμών εμφανίζεται μειωμένος κατά 1,65%, ενώ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η υποχώρηση διαμορφώνεται στο 0,46%. Στο κυλιόμενο 12μηνο, πάντως, καταγράφεται μικρή αύξηση 1,07%.
Η εικόνα δεν είναι ενιαία σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Από τις 23 κατηγορίες που εξετάζει το ΙΕΛΚΑ, οι 13 εμφανίζουν αύξηση τιμών και οι 10 μείωση, με τις διακυμάνσεις να είναι πλέον περιορισμένες σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους.
Τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση καταγράφουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με πτώση 5,46%. Ακολουθούν τα είδη πρωινού και τα ροφήματα με -4,61%, οι τροφές και τα είδη για κατοικίδια με -4,20%, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με -2,70% και οι νωπές και κατεψυγμένες ζύμες με -2,53%.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η αποκλιμάκωση συνδέεται μεταξύ άλλων με την ομαλοποίηση της αγοράς και τη μείωση των τιμών παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα, ενώ στα φρούτα και τα λαχανικά αποδίδεται επίσης στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Στο νωπό μοσχάρι καταγράφεται ειδικότερα μείωση 4,21%.
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στους ξηρούς καρπούς και τα σνακ, με 3,02%, στα ορεκτικά, αλίπαστα και λοιπά σερβιριζόμενα είδη με 2,37%, στα μπισκότα και τις σοκολάτες με 2,17%, στις βρεφικές και παιδικές τροφές με 2,04% και στα αλλαντικά με 1,92%.
Το ΙΕΛΚΑ αποδίδει τη γενικότερη συγκράτηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ κατά την τελευταία διετία σε έναν συνδυασμό παραγόντων: στις οικονομίες κλίμακας των μεγάλων αλυσίδων, στην ταχύτερη ανανέωση των αποθεμάτων, στην ενισχυμένη παρουσία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, στον ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων και στην αξιοποίηση τεχνολογικών συστημάτων για τη διαχείριση αποθεμάτων και τη διανομή.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία των καταναλωτών στις τιμές, η αναζήτηση προσφορών και η στροφή σε οικονομικότερες επιλογές εντείνουν την πίεση προς τις επιχειρήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νόμπελ Ιατρικής 2026: Ένας Αμερικανός και δύο Γερμανοί τιμώνται για το έργο τους στην Οπτογενετική
- Skroutz: Αλμα στις online δαπάνες για τα κατοικίδια με τριπλασιασμό του τζίρου στην τριετία
- Προϋπολογισμός 2027: Χαμηλότερα βάζει τον πήχη της ανάπτυξης το Δημοσιονομικό Συμβούλιο
- Νέος κύκλος για το πρόγραμμα “Ψηφιακή Αυτονομία 60+” της Τράπεζας Πειραιώς
- Ν. ΒΑΡΒΕΡΗΣ-MODA BAGNO Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
- Eurostat: Σχεδόν ένας στους δύο εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα είναι άνω των 50 ετών
- Eurostat: Ανοδος 1,7% στις τιμές παραγωγού τον Αύγουστο στην Ελλάδα – Στο 1,9% σε Ευρωζώνη και ΕΕ
- Stopanska banka: Επένδυση 50 εκατ. ευρώ στα νέα κεντρικά γραφεία στα Σκόπια
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








