Η νέα διασύνδεση θα μειώσει τις τιμές που πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψουν το υψηλό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής σε νησιά που δεν ανήκουν στο κύριο δίκτυο, δήλωσε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα
Με πάνω από 250 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) θα χρηματοδοτηθεί το πρώτο στάδιο των ηλεκτρικών υποδομών υψηλής τάσης για τη σύνδεση της Κρήτης και της περιφέρειας Αττικής. Το έργο θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, θα μεγιστοποιήσει το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του νησιού, θα μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και θα ενισχύσει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Χάρη στη στήριξη της πολιτικής συνοχής, η νέα διασύνδεση θα μειώσει τις τιμές που πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψουν το υψηλό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής σε νησιά που δεν ανήκουν στο κύριο δίκτυο. Σε μια εποχή υψηλών τιμών ενέργειας, η επένδυση αυτή και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί μια καλή είδηση για τους πολίτες της Κρήτης. Η διασύνδεση αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και του ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την ΕΕ, ενώ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει καλύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»
Η κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής (στη Δαμάστα της Κρήτης και στον Κουμουνδούρο Αττικής) θα εξασφαλίσει την ομαλή και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιτρέψει την επανεκκίνηση του σταθμού σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη: η ενσωμάτωση της Κρήτης στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό ΑΕΠ της Κρήτης. Θα μεγιστοποιήσει επίσης το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κρήτης, περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
Μόνο το 2025, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της, η ηλεκτρική διασύνδεση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 400.000 τόνους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Stéphane Boujnah (CEO Euronext): Οι εισηγμένες εταιρείες στην Ελλάδα θα επωφεληθούν από το ολοκληρωμένο μοντέλο της Euronext
- Μοτοδυναμική: Αγορά 4.347 ιδίων μετοχών στις 16/10
- Φόρους 18,7 δισ ευρώ μέχρι τέλος έτους για το δημόσιο – Αυξήθηκαν κατά 172.263 οι φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία
- Σύγκρουση οχημάτων με νεκρούς στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών – Διακοπή κυκλοφορίας
- Νέα άφιξη μεταναστών στην Κρήτη
- Τραμπ και Πούτιν θα συναντηθούν στη Βουδαπέστη – Σήμερα η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στο Λευκό Οίκο
- Πτωτικά έκλεισε η Wall Street
- Stellantis: Μεταφέρει την παραγωγή του Jeep Compass στις ΗΠΑ και ο Καναδάς απειλεί με νομικά μέτρα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις