Η χρηματοδότησή της Ολλανδικής τράπεζας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2025
H ολλανδική τράπεζα ING θα σταματήσει τη χρηματοδότηση σε έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2040 και θα τριπλασιάσει νέους δανεισμούς σε ΑΠΕ τα επόμενα δύο χρόνια ως μέρος της ενημερωμένης στρατηγικής για το κλίμα, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Steven van Rijswijk.
Η απόφαση της τράπεζας πάρθηκε μετά τη συμφωνία που προέκυψε από τις συνομιλίες για το κλίμα στην COP28 στο Ντουμπάι, προκειμένου οι χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να ενισχύσουν την εξάπλωση των ΑΠΕ αλλά και εξαιτίας της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που υποστηρίζει ότι για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, οι προηγμένες οικονομίες πρέπει να καταργήσουν σταδιακά πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2040.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η ING θα μειώσει τα δάνεια προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 35% έως το 2030, μια κίνηση που θα μειώσει τις απόλυτες εκπομπές από το χαρτοφυλάκιό της κατά 50%. Ο τρέχων δανεισμός της στον κλάδο είναι 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ING. «Αρχικά είχαμε πει ότι θα μειώσουμε την έκθεσή μας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 50% έως το 2040 και τώρα λέμε ότι θα είμαστε εντελώς έξω», είπε ο van Rijswijk.
Η χρηματοδότησή της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, από 2,5 δισ. ευρώ το 2022. Ο στόχος θα σήμαινε ότι η τράπεζα θα πετύχει τον τριπλασιασμό του στόχου της πέντε χρόνια πριν από τη δέσμευση των κυβερνήσεων στο COP28, ανέφερε.
Οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν ολοένα και περισσότερο τις τράπεζες να μειώσουν τις επιβλαβείς για το κλίμα εκπομπές που συνδέονται με τη χρηματοδότησή τους και πολλοί προσπαθούν να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια δανεισμού σε εταιρείες σε τομείς υψηλών εκπομπών, εκτός εάν έχουν σχέδιο μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές αερίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΑΕ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
- Διαπίστωση της κατ’ αρχήν πλήρωσης των προϋποθέσεων εισαγωγής και εισαγωγή των ομολογιών της PREMIA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
- Αστυνομική επιχείρηση στην αποθήκη γνωστού ιδιοκτήτη γκαλερί στο Κολωνάκι (video)
- Η Κίνα: Έκκληση για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Ερντογάν: «Η τρομοκρατία του Νετανιάχου συνεχίζει να απειλεί την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη»
- To Γαλλικό Ναυτικό κατέλαβε δεξαμενόπλοιο του ρωσικού «σκιώδους στόλου»
- Επίθεση Τραμπ στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ: «Είστε δειλοί, θα το θυμόμαστε»
- Hellenic Train: Τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω της 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα 23 Μαρτίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








