Ελλάδα

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Μόλις 1% απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για πυροπροστασία

Οι δαπάνες αφορούν μόλις δύο έργα συμβουλευτικής υποστήριξης του υπουργείου και ένα υποέργο για σύστημα διαχείρισης

Ανεπάρκεια στην ικανότητα απορρόφησης πόρων για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης διαπιστώνεται από την έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ, την ώρα που η χώρα όχι απλώς βρίσκεται εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, αλλά ήδη καθημερινά μετράμε δεκάδες πυρκαγιές. Ενώ επί τρία συναπτά έτη τα προβλήματα, τόσο από φυσικές καταστροφές και κακοκαιρίες όσο και από πυρκαγιές είναι τεράστια.

Το Ινστιτούτο ΕΝΑ επισημαίνει πως η ετοιμότητα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με όρους εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού, είναι καθοριστική για το πόσο αποτελεσματικά θα ανταπεξέλθει μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο.

Και παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών των αναγκών έχει προβλεφθεί να καλυφθεί μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η έως τώρα απορρόφηση των αναγκαίων κονδυλίων για την υλοποίηση έργων πολιτικής προστασίας είναι επιεικώς αναιμική.

Τα στοιχεία μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2024, είναι ενδεικτικά:

  • τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. ευρώ
  • οι πληρωμές (δαπάνες) ανέρχονται σε 5,34 εκατ. ευρώ
  • οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης μόλις 1%

Μάλιστα, οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν δύο έργα συμβουλευτικής υποστήριξης του υπουργείου και το υποέργο «Σύστημα διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων». Δηλαδή, δεν αφορούν ούτε υποδομές, ούτε έργα επί του πεδίου, ούτε προμήθεια οχημάτων, αεροσκαφών ή υλικών.

Ακολουθεί ο πίνακας με τα ενταγμένα έργα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο «Ελλάδα 2.0» και οι πληρωμές έως και 31/03/2024.

Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έως 31/03/2024

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu