Σύμφωνα με το SeekingAlpha, η τιμή της μετοχής της Intel έκλεισε στα $18,13 την Τρίτη, σημειώνοντας πτώση 7,36%
Η Intel αντιμετωπίζει σημαντική πτώση στην αξία των μετοχών της, φθάνοντας σε χαμηλό 16 ετών μετά την ανακοίνωση νέων δασμών εισαγωγής από την κυβέρνηση Trump.
Η εταιρεία, που ήδη αντιμετωπίζει τεχνολογικές και οικονομικές προκλήσεις, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με αβεβαιότητες στη ζήτηση και πιθανώς υψηλότερο κόστος.
Σύμφωνα με το SeekingAlpha, η τιμή της μετοχής της Intel έκλεισε στα $18,13 την Τρίτη, σημειώνοντας πτώση 7,36% και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται πλέον στα $79,06 δισεκατομμύρια, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009, μετά τη μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση για τους επεξεργαστές της και άλλα προϊόντα.
Η επιτυχία της Intel, της οποίας η μετοχή έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της τον τελευταίο χρόνο, εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από την κυκλοφορία του επεξεργαστή με κωδική ονομασία Panther Lake αργότερα φέτος, ο οποίος θα κατασκευαστεί με την τεχνολογία διαδικασίας 18A της εταιρείας.
Εάν η Intel μπορέσει να παράγει επεξεργαστές Panther Lake με ανταγωνιστική απόδοση, αποδόσεις και κόστη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία κατασκευής 18A, τότε οι επενδυτές θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία. Διαφορετικά, η εταιρεία πιθανόν θα πρέπει να διαχωρίσει τις κατασκευαστικές της λειτουργίες και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο σχεδιασμό προϊόντων.
Οι δασμοί εισαγωγής των ΗΠΑ μπορούν να έχουν δραστική επίδραση στις αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών γενικότερα. Επηρεάζουν ακόμη και την AMD και την Intel, παρά το γεγονός ότι τα τσιπ δεν φορολογούνται ακόμη με τιμωρητικούς δασμούς. Εάν οι υπολογιστές γίνουν 20% ακριβότεροι στις ΗΠΑ, η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα θα μειωθεί.
Όπως αναφέρεται, μόλις οι δασμοί για τα τσιπ τεθούν σε ισχύ, τα περιθώρια κέρδους εταιρειών όπως η AMD και η Nvidia θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επεξεργαστών τους κατασκευάζονται στην Ταϊβάν και συσκευάζονται στην Κίνα, τη Μαλαισία ή την Ταϊβάν.
Η άμεση επίδραση των δασμών στην Intel θα μπορούσε να είναι μικρότερη, καθώς η εταιρεία αναθέτει σε τρίτους περίπου το 30% του πυριτίου της, αλλά σχεδιάζει να μειώσει αυτό το ποσοστό μόλις αυξηθεί η παραγωγή των επεξεργαστών Panther Lake. Ωστόσο, η εταιρεία θα πρέπει τώρα να πληρώνει περισσότερα για τα εργαλεία παραγωγής της που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της Intel ήταν μέρος μιας ευρύτερης πτώσης σε ολόκληρο τον τομέα των ημιαγωγών, που προκλήθηκε από τους δασμούς.
Σύμφωνα με το SeekingAlpha, η AMD υποχώρησε κατά 6,5%, φτάνοντας σε επίπεδο που δεν είχε δει από τον Φεβρουάριο του 2023, η Qorvo έπεσε κατά 9,9%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της από το 2016, ενώ η Micron υποχώρησε κατά 4,1%, σημειώνοντας το πιο αδύναμο κλείσιμό της από το 2023. Η Apple, η Arm, η Nvidia, η Qualcomm και η TSMC σημείωσαν επίσης απώλειες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις