Σφοδρή επιδείνωση κατέγρεψε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στις 81,3 μονάδες (από 90,7 τον Ιούνιο), σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2012.
Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και της νέας, σημαντικής υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Όπως είχε προβλεφθεί και στο προηγούμενο δελτίο του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα των δυσμενών και ακραίων οικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και της διευρυμένης πολιτικής αβεβαιότητας.
Η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι βέβαιο ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αυτονόητο ότι η αναστροφή της αρνητικής πορείας των προσδοκιών, ως ένα πρώτο βήμα για τη στροφή προς την ανάπτυξη, προϋποθέτει δραστικές κινήσεις σταθεροποίησης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής. Αναλυτικά:
- στη βιομηχανία οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται αισθητά, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.
- στις υπηρεσίες οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση εντείνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται σημαντικά.
- στο λιανικό εμπόριο οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση.
- στις κατασκευές καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αλλά και πιο δυσμενείς προβλέψεις σε όρους απασχόλησης.
- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας, όπως και η πρόθεση για αποταμίευση, όλες επιδεινώνονται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Στα 5,46 ευρώ η ανώτατη τιμή της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Στόχευση στην αμυντική βιομηχανία (και) για τη Unisystems του ομίλου Quest – Διάψευση για Morris
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Qualco για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ σταματούν άμεσα τις επιθέσεις στους Χούθι, συνθηκολόγησαν
- Ευρωαγορές: Απώλειες για τον DAX μετά την εκλογή Μερτς – Έκανε το 16Χ16 ο FTSE 100
- Γερμανία: Άνοδος στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μετά την εκλογή Μερτς
- Στο Τέξας Παπασταύρου – Τσάφος για συναντήσεις με Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy
- Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μερτς: «Προσβλέπω στη συνεργασία μας»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις