Στις 90,7 (από 91,4) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας, διαμορφώθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εκ νέου τον Ιούνιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22/6.
Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Είναι φανερό ότι η αβεβαιότητα η οποία κυριαρχούσε όλο τον προηγούμενο μήνα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και τις προσδοκίες.
Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα.
– στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μειώνεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.
– στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση περιορίζονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά.
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει αποκλιμάκωση.
– στις Κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, ενώ στην προβλεπόμενη απασχόληση σημειώνεται μικρή άνοδος στο αρνητικό ισοζύγιο.
– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται εκ νέου ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Στα 5,46 ευρώ η ανώτατη τιμή της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Στόχευση στην αμυντική βιομηχανία (και) για τη Unisystems του ομίλου Quest – Διάψευση για Morris
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Qualco για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ σταματούν άμεσα τις επιθέσεις στους Χούθι, συνθηκολόγησαν
- Ευρωαγορές: Απώλειες για τον DAX μετά την εκλογή Μερτς – Έκανε το 16Χ16 ο FTSE 100
- Γερμανία: Άνοδος στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μετά την εκλογή Μερτς
- Στο Τέξας Παπασταύρου – Τσάφος για συναντήσεις με Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy
- Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μερτς: «Προσβλέπω στη συνεργασία μας»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις