Τι καταγράφει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών
Οι υγιείς επιχειρήσεις εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις από τις εταιρίες “ζόμπι” σε όρους ρυθμού αύξησης επενδύσεων, απασχόλησης και παραγωγικότητας, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίου σε εταιρίες “ζόμπι” επηρεάζει αρνητικά το ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στις υγιείς επιχειρήσεις σε επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ εμποδίζει την ανακατανομή κεφαλαίου προς πιο παραγωγικούς τομείς δραστηριότητας.
Τέλος η μελέτη βρίσκει ότι οι νεότερες σε ηλικία και μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις εμφανίζουν εν γένει καλύτερες επιδόσεις σε όρους ρυθμού αύξησης επενδύσεων και απασχόλησης, αλλά και επιπέδου παραγωγικότητας.
Από τα ευρήματα της μελέτης συνάγεται ότι η ταχύτερη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο εντός όσο και εκτός τραπεζικών ισολογισμών, επιτρέπει την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων και δύναται να ενισχύσει τις επενδύσεις, την απασχόληση και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την έρευνα:
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) των τραπεζών προς επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 85% την περίοδο 2016-2022, από 58 δισ. ευρώ (47,0% του συνόλου των δανείων προς ΜΧΕ) το 2015 στα 8,9 δισ. ευρώ (8,1%) το 2022.
Η καταγεγραμμένη μείωση των ΜΕΑ στα βιβλία των τραπεζών κατά 40 π.μ. και πλέον, σωρευτικά την περίοδο 2016-2023 εκτιμάται ότι οδήγησε σε αύξηση των καθαρών ροών επιχειρηματικών δανείων κατά περίπου 8 δισ. ευρώ εκ των 22,5 δισ. ευρώ (36% της πιστωτικής επέκτασης) που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο.
Παρά την αδιαμφισβήτητη βελτίωση, η μεγάλη υποχώρηση των ΜΕΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε διαγραφές, πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κατά την περίοδο 2016-2022 και σε μικρότερο βαθμό σε «οργανική» βελτίωση. Έτσι, το μεγαλύτερο απόθεμα από τα ΜΕΑ που μετακινήθηκε εκτός τραπεζικών ισολογισμών, βρίσκεται υπό τη διαχείριση των servicers και ανερχόταν σε 33,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Ως αποτέλεσμα, τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια στο σύνολο της οικονομίας υποχώρησαν μόνο κατά 28% την περίοδο 2016-2022, σε περίπου 42 δισ. ευρώ το 2022.
Παράλληλα, το εκτιμώμενο ποσοστό των επιχειρήσεων «ζόμπι» εμφάνισε αύξηση από το 10% έως το 18,6% στο χρονικό διάστημα 2005-2013 και αποκλιμάκωση έκτοτε, έως και 8,9% το 2022.
Το εκτιμώμενο ποσοστό επιχειρήσεων «ζόμπι» παρουσιάζει θετική συσχέτιση με το ποσοστό επιχειρηματικών ΜΕΑ στους τραπεζικούς ισολογισμούς την περίοδο 2002-2021.
Ωστόσο, η άνοδος του ποσοστού «ζόμπι» επιχειρήσεων προηγήθηκε της ανόδου του ποσοστού ΜΕΑ στους τραπεζικούς ισολογισμούς, ενώ και η μείωση του ποσοστού «ζόμπι» επιχειρήσεων προηγήθηκε της μείωσης του ποσοστού ΜΕΑ. Η διαφορετική πορεία εξέλιξης μεταξύ των δύο δεικτών, πιθανόν αναδεικνύει ότι το ποσοστό «ζόμπι» είναι σε ένα βαθμό πρόδρομος δείκτης των ΜΕΑ.
Η κλαδική ανάλυση της εξέλιξης των εταιρειών «ζόμπι» αποτυπώνει υψηλότερη διαχρονικά πυκνότητα «ζόμπι» από τον μέσο όρο της οικονομίας στους τομείς των Κατασκευών (F), Καταλυμάτων και Εστίασης (I) και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (L). Παράλληλα, οι επιχειρήσεις «ζόμπι» στους τομείς της Μεταποίησης (C) και του Εμπορίου (G) εμφάνιζαν συστηματικά αξιοσημείωτο ύψος υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Δείτε εδώ την έρευνα του ΙΟΒΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο Νίκος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Χάρη Δούκα
- ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη απόφαση να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των μηχανοδηγών στα τρένα
- Telekom: Αναμένει ανάπτυξη 4% ετησίως τόσο στα καθαρά έσοδα, όσο και στα έσοδα από υπηρεσίες έως το 2027
- Χρηματιστήριο: Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου
- Κύπρος: Ξεκινά αύριο Παρασκευή η σύνοδος κορυφής των μεσογειακών κρατών εν μέσω έντασης στη Μ. ανατολή
- Καραμανλής – Σαμαράς: Δεν πήγαν στη Ρηγίλλης, αλλά θα παραστούν σε εκδήλωση του ΕΕΑ
- Alpha Bank: «Καμπανάκι» η 19η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων
- Απορρίφθηκε η αγωγή Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις