Ο υπ. Εμπορίου. Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, αλλά ότι η προθεσμία για έναν βασικό δασμό 30% είναι καθορισμένη
Οι ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα τηρήσουν την προθεσμία της 1ης Αυγούστου για υψηλότερους δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το μπλοκ αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία εγκαίρως, όπως μεταδίδει το CNBC.
Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε ότι ήταν βέβαιος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προειδοποίησε ότι η προθεσμία για έναν βασικό δασμό 30% είναι καθορισμένη.
«Αυτή είναι μια δύσκολη προθεσμία, οπότε την 1η Αυγούστου θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί», δήλωσε ο Λούτνικ την Κυριακή στο CBS News όταν ρωτήθηκε για την προθεσμία για τους δασμούς της ΕΕ.
Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν μετά από αυτήν την ημερομηνία, σημειώνοντας: «Αυτοί είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο, που συνομιλούν μεταξύ τους. Θα πετύχουμε μια συμφωνία. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία».
«Τίποτα δεν εμποδίζει τις χώρες να μιλήσουν μαζί μας μετά την 1η Αυγούστου, αλλά θα αρχίσουν να πληρώνουν τους δασμούς την 1η Αυγούστου», πρόσθεσε.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι προετοιμάζει αντίποινα κατά των ΗΠΑ σε περίπτωση επιβολής τιμωρητικών εμπορικών δασμών. Ο Λούτνικ απέρριψε την πιθανότητα η ΕΕ να στοχεύσει προϊόντα όπως τα αεροπλάνα της Boeing και το μπέρμπον του Κεντάκι, λέγοντας, ωστόσο, ότι «απλώς δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό».
Οι τελευταίες συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη, με την ΕΕ να ελπίζει ότι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή. Το μπλοκ ήλπιζε ότι θα μπορούσε να συνάψει παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν η πρώτη χώρα που σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει βασικό δασμό 10% με ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με τις εισαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αεροδιαστημικής .
Ωστόσο, οικονομολόγοι και αναλυτές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα των Βρυξελλών να συμφωνήσουν σε ένα παρόμοιο πλαίσιο.
Καταρχάς, η ΕΕ έχει μια πολύ πιο περίπλοκη σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από ό,τι με το Ηνωμένο Βασίλειο . Ο Τραμπ έχει συχνά καταγγείλει αυτό που θεωρεί ως μια ανισόρροπη εμπορική σχέση και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, κάτι που η ΕΕ αρνείται.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο , το συνολικό εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ανήλθε σε 1,68 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,96 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2024. Ενώ η ΕΕ παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα όσον αφορά τα αγαθά, κατέγραψε έλλειμμα στις υπηρεσίες. Συνολικά, το μπλοκ είχε πλεόνασμα περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, όταν ληφθούν υπόψη τόσο τα αγαθά όσο και οι υπηρεσίες.
Την περασμένη Παρασκευή, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ πιέζει για έναν ελάχιστο δασμό 15% έως 20% στις εισαγωγές της ΕΕ σε οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ. Ο πρόεδρος φέρεται επίσης να ήταν πρόθυμος να διατηρήσει τους δασμούς στον αυτοκινητοβιομηχανικό τομέα στο 25%, μια κίνηση που θα έβλαπτε ιδιαίτερα σοβαρά τους εξαγωγείς αυτοκινήτων στη Γερμανία .
Αλλαγή διάθεσης στην Ευρώπη
Η φαινομενικά πιο σκληρή στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στις Βρυξέλλες έχει ωθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν πώς θα αντιδράσουν σε έναν δασμό 30%, ο οποίος θα ήταν μια απότομη αύξηση από τον τρέχοντα δασμό 10% που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο CNBC ότι υπήρξε μια σαφής μετατόπιση της διάθεσης σχετικά με την πιθανή αντίδραση του μπλοκ μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, εκτός από την Ουγγαρία, της οποίας ο ηγέτης, Βίκτορ Όρμπαν, είναι σύμμαχος του Τραμπ.
Τα πιθανά αντίμετρα του μπλοκ κατά των ΗΠΑ περιλαμβάνουν δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι βρίσκονται επί του παρόντος σε αναστολή έως τις 6 Αυγούστου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης προετοιμάσει έναν δεύτερο γύρο πιθανών δασμών που στοχεύουν σε εμπόριο αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι εισαγωγές, από ρούχα έως γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και ποτά, θα μπορούσαν να επηρεαστούν.
Εν τω μεταξύ, η Wall Street Journal και το Bloomberg ανέφεραν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών της ΕΕ έχει δηλώσει την υποστήριξή του στην ανάπτυξη του μέσου κατά του καταναγκασμού από την Ένωση. Αυτό είναι το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο της ΕΕ, το οποίο θα έδινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευρείες εξουσίες για να λάβει αντίποινα κατά των ΗΠΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών, χαμηλός τζίρος και ράλι 6,02% από Crediabank
- Γιαννακόπουλος για ΣΕΦ: Φαντάζομαι ότι το δημόσιο θα μεριμνήσει και ο Παναθηναϊκός να πάρει τα λεφτά που έβαλε για ενεργειακή αναβάθμιση και υποδομές
- Fraport Greece: Σε ποια αεροδρόμια θα κλείσουν οι διάδρομοι για την αναβάθμισή τους
- Νοσοκομείο Metropolitan στον Χολαργό: Υπό έλεγχο η φωτιά, σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα του ποταμού Κερίτη της Περιφέρειας Χανίων
- Το Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη ανακοινώνει νέο residency πρόγραμμα
- Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον ΑΘΕ
- Wall Street: Ανοδικά κινούνται οι δείκτες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις