Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια και λόγω των δασμών
Το πλήγμα των δασμών Τραμπ στην αμερικανική οικονομία έδειξε να αποτυπώνει η προκαταρκτική μέτρηση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο του 2025, το οποίο συρρικνώθηκε απροσδόκητα και για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς οι δασμοί Τραμπ πυροδότησαν εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη μειώθηκε με ρυθμό 0,3% την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μία μικρή αύξηση κατά 0,3% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό 2,4%.
Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση του ΑΕΠ εδώ και τρία χρόνια, από τις αρχές του 2022.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό προέκυψε λόγω των εισαγωγών ρεκόρ (οι οποίες αφαιρούνται από τον υπολογισμό της οικονομικής δραστηριότητας) καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να προμηθευτούν αγαθά που παράγονται εκτός ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν την επιβάρυνση των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ τον Απρίλιο.
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 43% στο πρώτο τρίμηνο, με τα εισαγόμενα αγαθά να είναι αυξημένα κατά 50,9%. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μόλις 1,8%.
Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες, που συνιστούν τα 2/3 περίπου της οικονομικής δραστηριότητα, συνέχισαν να αυξάνονται αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ένα θεωρητικά καλό ρυθμό κατά 1,8%, αν και ήταν ο χαμηλότερος από το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Παράλληλα, καταγράφηκε εκτίναξη των ιδιωτικών εγχώριων επενδύσεων στο δεύτερο τρίμηνο κατά 21,9%.
Στην πρώτη αντίδραση των αγορών πάντως οι επενδυτές δείχνουν θορυβημένοι από τη συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ, με τα συμβόλαια των δεικτών της Wall Street να διευρύνουν έντονα τις απώλειες που σημείωναν από το πρωί.
Περίπου μισή ώρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης τα futures του Dow Jones διαπραγματεύονται στο -0,8%, του S&P 500 στο -1,3% και του Nasdaq στο -1,8%.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων ενισχύονται ήπια, του 10ετούς ΗΠΑ κατά 0,2 μονάδες βάσης στο 4,19%, με τους 2ετούς αμετάβλητη στο 3,65%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Basketgate: Τέταρτη προφυλάκιση o Κορομηλάς για το σκάνδαλο στο μπάσκετ, με «βραχιολάκι» Τσαρούχα, Πηλοΐδης
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ανακοινώνει την επιτυχή τιμολόγηση της έκδοσης Ομολογιών ύψους €500 εκατομμυρίων με λήξη το 2033
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Δυναμικό comeback με ράλι στις μετοχές και άλμα για τον Stoxx 600
- Πιερρακάκης με Καραμανλή στη ΣΕΚΕ: «Πετύχαμε πιο ήπιες αυξήσεις στη φορολογία των καπνικών προϊόντων από το 2036»
- Απόβαση των ισχυρών hedge funds στην Αθήνα: Μετά τις Rokos και Millennium, στο «παιχνίδι» και η Capula
- Microsoft: Πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης για περίπου 60.000 επιλέξιμους εργαζομένους
- CENERGY HOLDINGS S.A. - Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
- ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤOΧΩΝ - Ανακοίνωση ρυθμιζόμενης πληροφορίας του Ν. 3556/2007 (Γνωστοποίηση συναλλαγών)
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








