Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο ίδιος δικαστής είχε μπλοκάρει το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που έδινε τέλος στις εισόδους προσφύγων στις ΗΠΑ
Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει να εισέλθουν στις ΗΠΑ 12.000 πρόσφυγες, σε νέα δικαστική ήττα στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να αναστείλει τις εισδοχές.
Η απόφαση που εκδόθηκε χθες αποσαφηνίζει το πλαίσιο άλλης απόφασης που είχε ληφθεί τον Απρίλιο από ομοσπονδιακό εφετείο, το οποίο επέτρεπε στην κυβέρνηση Τραμπ να αναστείλει την είσοδο προσφύγων, δίνοντάς της παράλληλα εντολή να δεχθεί αυτούς που είχαν ήδη εξασφαλίσει το καθεστώς πρόσφυγα και οργανώσει το ταξίδι τους προς τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Τραμπ υπολόγιζε ότι η δεύτερη αυτή πτυχή της απόφασης αφορούσε μόνον τους 160 ανθρώπους που προέβλεπαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ εντός των δύο εβδομάδων που έπονταν του διατάγματος που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο, το οποίο ανέστειλε τις αφίξεις προσφύγων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ έκρινε χθες ότι η ερμηνεία αυτή της κυβέρνησης Τραμπ είναι αποτέλεσμα «ερμηνευτικού μπερδέματος».
Αν το ομοσπονδιακό εφετείο «ήθελε να επιβάλει όριο δύο εβδομάδων –που θα μείωνε τον προστατευόμενο πληθυσμό από 12.000 σε 160 ανθρώπους— θα το έκανε με σαφή τρόπο», σημειώνει στην απόφαση που εξέδωσε χθες ο δικαστής Τζαμάλ Γουάιτχεντ.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο ίδιος δικαστής είχε μπλοκάρει το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που έδινε τέλος στις εισόδους προσφύγων στις ΗΠΑ.
Το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ κρίνει ότι το πρόγραμμα εισδοχής προσφύγων, που εφαρμοζόταν επί μακρόν στις ΗΠΑ, είναι «επιζήμιο για τα συμφέροντα» της χώρας.
Οι ΗΠΑ δέχονταν πρόσφυγες για δεκαετίες μέσω προγράμματος που συνιστούσε έναν από τους ελάχιστους τρόπους απόκτησης πρόσβασης στην αμερικανική υπηκοότητα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε καταστήσει προτεραιότητά της την είσοδο προσφύγων. Στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2024, περίπου 100.000 πρόσφυγες είχαν μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ, ο υψηλότερος αριθμός σε διάστημα τριών δεκαετιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή μια ευρείας κλίμακας επιθετική πολιτική απέναντι στη μετανάστευση, τηρώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέοι πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
- Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στη γερμανική βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού
- Βρετανική υποχώρηση για την κινητικότητα των νέων ενόψει της συνόδου με την ΕΕ
- Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 34 ετών η πρωταθλήτρια Ευρώπης Κίρα Ματζίαν
- Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές στη Γκράβα
- Στο σκοτάδι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας μετά τα νέα ρωσικά πλήγματα
- Συμφωνία-σταθμός στον OPEC+ στη “σκιά” του πολέμου με το Ιράν
- Ανοιχτό παράθυρο επαφής από το Κρεμλίνο στον Ζελένσκι
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








