Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 3% η ανάπτυξη το β΄τρίμηνο

Financialreport.gr

Το ΑΕΠ επιταχύνθηκε 3% για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ξεπερνώντας την εκτίμηση του Dow Jones για 2,3%

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε η αμερικανική οικονομία το β΄ τρίμηνο, χάρη στην καλυτέρευση της εικόνας στο εμπορικό ισοζύγιο και τις ανανεωμένες καταναλωτικές δαπάνες.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ επιταχύνθηκε 3% για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ξεπερνώντας την εκτίμηση του Dow Jones για 2,3% με πλήρη αντιστροφή της συρρίκνωσης 0,5% για το πρώτο τρίμηνο που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια πτώση των εισαγωγών και στις χαμηλές καταναλωτικές δαπάνες εν μέσω ανησυχιών για τους δασμούς.

Το 2ο τρίμηνο περιλαμβάνει την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» του Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου και τον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε με υψηλούς δασμολογικούς συντελεστές και αντίμετρα από εταίρους των ΗΠΑ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,4% στο δεύτερο τρίμηνο, καλύτερα από το 0,5% της α’ τριμήνου, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εισαγωγές κατρακύλησαν 30,3%, απέναντι στην αύξηση 37,9% στο πρώτο τρίμηνο.

Η άνοδος του ΑΕΠ έδειξε ισχύ σε βασικούς τομείς της οικονομίας, καθώς και ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται αλλά ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμη.

Ο PCE, ο αγαπημένος δείκτης καταμέτρησης του πληθωρισμού της Fed διαμορφώθηκε στο 2,1% για το β’ τρίμηνο (3,7% το α’ τρίμηνο), λίγο πάνω από τον στόχο του 2%. Ο δομικός PCE, που η Fed θεωρεί ως τον καλύτερο δείκτη για τις μακροπρόθεσμες τάσεις, καθώς εξαιρεί τις ασταθείς τιμές τροφίμων και ενέργειας, άγγιξε το 2,5% (3,5% το α’ τρίμηνο).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu