Διεθνή

ΗΠΑ – σύνθετος PMI: Σε υψηλό δύο ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο

Η αύξηση οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, με τον PMI υπηρεσιών να σημειώνει άνοδο στις 54,8 μονάδες, από 51,3 τον Απρίλιο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιταχύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια τον Μάιο, ωστόσο οι κατασκευαστές ανέφεραν άνοδο των τιμών για μια σειρά εισροών, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός αγαθών θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Η S&P Global ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για τις ΗΠΑ, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, εκτινάχθηκε στις 54,4 μονάδες αυτόν τον μήνα. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 και ακολούθησε την οριστική αποτύπωση 51,3 μονάδων τον Απρίλιο.

Μια ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση στον ιδιωτικό τομέα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα παρέμενε σχεδόν αμετάβλητος στο 51,1. Η αύξηση οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, με τον PMI υπηρεσιών να σημειώνει άνοδο στις 54,8 μονάδες, από 51,3 τον Απρίλιο. Ο μεταποιητικός PMI ανήλθε στις 50,9 μονάδες από 50,0 τον περασμένο μήνα.

Το άλμα στη δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στα μισά του β’ τριμήνου.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, συγκρατούμενο σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισαγωγών για την κάλυψη της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.

Τα λεγόμενα “σκληρά” στοιχεία για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, των εκκινήσεων κατοικιών και των αδειών, καθώς και της βιομηχανικής παραγωγής, υποδηλώνουν ότι η οικονομία έχασε περαιτέρω δυναμική στις αρχές του β’ τριμήνου. Η αγορά εργασίας επιβραδύνεται επίσης.

“Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει ανέβει υψηλότερα, σηματοδοτώντας καλύτερες προοπτικές για το επόμενο έτος”, δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην S&P Global Market Intelligence. “Ωστόσο, οι εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων και συνεχίζουν να επικαλούνται ανησυχίες για γεωπολιτικές αστάθειες και για τις προεδρικές εκλογές”.

Η μέτρηση της έρευνας S&P Global για τις νέες παραγγελίες που έλαβαν ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε σε 51,7 αυτόν τον μήνα από 49,1 τον Απρίλιο. Ο δείκτης απασχόλησης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και ο ρυθμός μείωσης μετριάστηκε.

Οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν υψηλότερες τιμές στις εισροές τους. Ο δείκτης τιμών των εισροών μεταποίησης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εν μέσω αναφορών για υψηλότερες τιμές προμηθευτών για μια μεγάλη ποικιλία εισροών, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων, χημικών, πλαστικών και προϊόντων με βάση την ξυλεία, καθώς και κόστους ενέργειας και εργασίας. Αυτό υποδηλώνει ότι ο αποπληθωρισμός των αγαθών πλησιάζει στο τέλος της πορείας του.

Το υψηλότερο κόστος προσωπικού αύξησε επίσης το κόστος για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν υψηλότερο κόστος στους πελάτες, αυξάνοντας τις τιμές πώλησης.

“Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η κύρια πληθωριστική ώθηση προέρχεται τώρα από τη μεταποίηση και όχι από τις υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού για το κόστος και τις τιμές πώλησης είναι τώρα κάπως αυξημένοι με τα πρότυπα πριν από την πανδημία και στους δύο τομείς, υποδηλώνοντας ότι το τελευταίο μίλι για τον στόχο της Fed περί πληθωρισμού στο 2% μοιάζει ακόμα μακρινό”, δήλωσε ο Williamson.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διεθνή

close menu