Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 έκλεισε στις 586,75 μονάδες με μικρή πτώση 0,13%
Με μικρές μεταβολές και τάση κατοχύρωσης κερδών έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025, καθώς οι επενδυτές μπήκαν σε εβδομάδα χαμηλότερης ρευστότητας λόγω εορτών. Στο ταμπλό, η στήριξη από τεχνολογία και κλάδους που συνδέονται με τα εμπορεύματα αντιστάθμισε εν μέρει τις πιέσεις σε μετοχές καταναλωτικών αγαθών.
Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν οι χαμηλότεροι όγκοι και πιο «ρηχές» κινήσεις, που συχνά μεταφράζονται σε ήπιες διακυμάνσεις (ή και ξαφνικά ξεσπάσματα) χωρίς ξεκάθαρη ειδησεογραφική αφορμή. Σε επίπεδο κλάδων, τεχνολογία και μεταλλευτικές (εμπορεύματα) κράτησαν άμυνες, την ώρα που καταναλωτικά αγαθά (consumer staples) βρέθηκαν στο επίκεντρο πιέσεων σε αρκετές αγορές.
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες διακυμάνσεις ήταν η πτώση των μετοχών της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted. Προς το τέλος των συναλλαγών η μετοχή σημείωσε απότομη πτώση μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ ότι αναστέλλει τις μισθώσεις σε πέντε υπεράκτια αιολικά έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Νταγκ Μπέργκουμ, επικαλέστηκε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια ως λόγο για την παύση.
Οι μετοχές της Orsted έκλεισαν με πτώση 12,7%, ενώ οι μετοχές της Vestas Wind Systems μειώθηκαν 2,7%.
Στο Λονδίνο το κλίμα επιβάρυνε και η εικόνα της οικονομίας, με τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβεβαιώνουν υποτονική ανάπτυξη (Q3 στο +0,1%), ενισχύοντας τη νευρικότητα γύρω από την πορεία της ζήτησης και των εταιρικών αποτελεσμάτων προς το 2026.
Πού έκλεισαν οι βασικοί δείκτες
STOXX Europe 600: 586,75 μονάδες, -0,13%
STOXX Europe 50: 4.868,42 μονάδες, -0,30%
Γερμανία (DAX): 24.283,97 μονάδες, -0,02% (σχεδόν αμετάβλητος)
Γαλλία (CAC 40): 8.121,07 μονάδες, -0,37%
Ηνωμένο Βασίλειο (FTSE 100): 9.865,97 μονάδες, -0,32%
Ιταλία (FTSE MIB): 44.654 μονάδες, -0,23%
Ισπανία (IBEX 35): 17.160,52 μονάδες, -0,05%
Ελβετία (SMI): 13.163,66 μονάδες, -0,06%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κινητοποιήσεις αγροτών: Καταγγελία στη Χαλκίδα για την Αστυνομία, που δεν άφησε πολίτη να επισκεφθεί το παιδί του στο νοσοκομείο
- Ρομποτικά ταξί στο Λονδίνο το 2026;
- Dieselgate: Συμβιβασμός 150 εκατ. δολ. για Mercedes
- Ήπιες απώλειες στην προ-εορταστική εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Εθνική Τράπεζα: 371.026 ίδιες μετοχές σε στελέχη και προσωπικό
- Foodlink: Αγορά μετοχών από τον πρόεδρο του Δ.Σ.
- Νέο διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Δανίας για τη Γροιλανδία
- Ανδρουλάκης: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει προτεραιότητα στην προσφυγή για τις υποκλοπές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








